Çocukları; Bizler için hayatın en önemli parçası olarak tanımlasak yanlış olmaz sanırım. Fakat çocuk yetiştirmek her ne kadar kolay olmasa da geleceğimiz olan çocuklarımız için her şeyi yapmak zorundayız. Hele ki son zamanlarda artan çocuk istismarına karşı daha da bilgili olmak durumundayız. Ben ise size bu yazımda çocuklara öğretilmesi gereken 4 kuraldan ve çocuk yetiştirmede
yapılan hatalar? Çocuklara uygulanan yanlış baskılar ve çocuk psikolojisini etkileyen nedenler? gibi sorulara 4 kuraldan hemen sonra cevap vermeye çalışacağım. Lafı daha fazla uzatmadan çocuklara öğretilmesi gereken 4 kuralımıza başlayalım;
1: Çocuklarınıza olabildiğince her şeyi öğretin:
Boş bulunduğunuz zamanlarda çocuğunuzu karşınıza alın ve ona siz yanınızda olmadığınız sürece doktor bile dahil kimseye vücudunu göstermemesi gerektiğini ve bunun ayıp olduğunu güzel bir şekilde çocuğunuza anlatın. Bunları anlatmak ayıp değil aksine anlatmamak ayıp.
2:Çocuklarınıza acil durum numaralarını öğretin:
Olası bir duruma karşı çocuklarınıza acil durum telefonlarını öğretmeye çalışın. Çocuk beyni bilgiye aç olacağından dolayı daha çabuk öğrenecektir. Ama siz bu numaraları oyuncak bir telefon ile öğretirseniz çocuk her hangi bir kötü durumda ne yapması gerektiğini daha iyi bilecek ve ona göre hareket edecektir.
3:Çocuklara kolluk kuvvetlerini öğretiniz:
Çocuğunuza resimler halinde polis, asker ve hatta güvenlik görevlilerini dahi oyun halinde eğlenceli bir şekilde öğretin. Bir çok çocuğun bilmesine rağmen hala bilmeyen çocuklar olabilir ve inanın bunun faydasını görürsünüz.
4:Çocuklarınıza kalabalık yerlerde ne yapması gerektiğini öğretin:
Genellikle çok denk geldiğim olaylardan biri ise; kalabalık ortamlarda, alışveriş merkezileri, parklar gibi alanlarda çocuklarını başı boş bırakıp ya sohbete dalıyorlar ya da telefon ile uğraşıyorlar. Bu durum oldukça yanlış bir durumdur. Kendinizi daha temkinli olmaya alıştırın sonuç olarak çocuğunuz büyük bir bireye karşı koyamaz ve çocuk kaçırma olaylarının bir çoğu ise aile umursamazlığından kaynaklanmaktadır. Size düşen daha uyanık olmanız ve çocuklarınıza kalabalık bir ortamda kaybolduğu zaman orada bulunan güvenliğe veya kuvvet kollarından hangisi mevcutsa ona sığınmasını öğretiniz.
Kurallarımız bittiğine göre şimdi ise size ilk paragrafta bahsettiğim sorulara birazda olsa cevap vermek istiyorum;
Çocuk yetiştirmede yapılan hatalar?
Bir çok aile çocuklarını yetiştirirken farklı teknikler uygular. Bazı aileler ise çocuk yetiştirirken öyle bariz ve büyük hatalar yapar ki çocuk büyüse dahi bu hatalar yüzünden çok yanlış yapabilir. İlk olarak yapılan en büyük hatalardan biri çocuklara yardımsever olmayı öğretmemek diyebilir. Çocukları yardımsever olarak yetiştirmediğimiz takdir de ileri ki yaşlarında yardıma muhtaç biri karşısında umursamaz davranacaklardır. Yardıma muhtaç kişiden kastımı sadece insan olarak algılamayınız öyle zamanlar oluyor ki hayvanlar dahi yarma muhtaç olmaktadır. Diğer bir yanlış ise çocuğu kötü kelimelere eğilimli yetiştirmek diyebiliriz. Daha çok babada görünen bu hata -"Hadi oğlum şuna küfür et sana para vereceğim." gibi kötü cümleler kurarak çocuğu o kelimelere eğilimli olarak yetiştirmektir. Asıl kötü olan ise çocuğu ödüllendirmesidir.
Çocuklara uygulanan yanlış baskılar.
Genellikle çocuklarına misafirlikte veya toplum içerisinde yapılan baskılar çocukta ileri ki yaşlarda utangaçlık gibi kötü bir durumu da birlikte getirmektedir. Bunun yerine çocuğunuzu daha sakin ve güzel bir dil ile uyarmanızı ve hatta yaptığı hataların ona zararlı olacağını belirttiğinizde çocuk yaptığının yanlış olduğunu algılayacak ve tekrarlamayacaktır.
Çocuk psikolojisini etkileyen nedenler?
Çocuk psikolojisini etkileyen bir çok kötü durum vardır. Bunlardan başta geleni; Aile içerisindeki olumsuz davranışlar ve şiddet, çocuğa uygulanan şiddet ve son zamanlarda artan çocuk istismarı da buna eklenebilir. Çocuklar daha gelişim çağında iken onları bu gibi bir çok olumsuz davranış kötü olarak etkilemektedir. Çocuğunuza daha iyi bir hayat ve daha düzgün bir psikoloji sunmak istiyorsanız şiddetten kaçınmalı ve çocuğunuzu istismara karşı bilgilendirmelisiniz.