Çocuklara Paranın Öneminin Anlatmanın Yolları

0

 ÇOCUKLARA PARANIN DEĞERLİ OLDUĞUNU SÖYLEMENİN YOLLARI

Çocuklarınızı doğru bir şekilde yetiştirmek için her şeye dikkat ediyorsunuz, değil mi? Onların çevresindeki sosyal ilişkilerinde başarılı olması için çaba harcıyor,

öz güvenini geliştirmek için uğraşıyoruz, sorumluluk almayı öğrenmesi için farklı farklı yollar deniyorsunuz. Peki, ya tüm bunları yaparken çocuğunuza paranın ne kadar değerli olduğunu da anlatmaya çalıştınız mı? Yoksa çocuğunuzu yetiştirirken bu önemli noktayı kaçırıyor muyuz ?

Evet, çoğu ebeveynin hatalı olduğu bu noktada siz de yanlış yapıyor olabilirsiniz. Diğer bir deyişle; çocuğunuza erken yaşlarda


paranın kıymetini anlatmayarak ileride parasal konularda sıkıntı çekme olasılığını arttırıyor olabilirsiniz. Ama tabi ki bunu bilerek yapmıyorsunuzdur. Çocuklara para yönetimini anlatmanın ne kadar önemli olduğunun anlayamadığımız için bu noktayı görmüyoruz, “nasıl olsa büyüdüğünde öğrenecek” diye düşünerek para eğitimi konusunu öteliyorsunuzdur. Bundan böyle de paranın değerli olduğunu anlatma konusundaki yaklaşımınız değişmeli. Tabii, çocuğunuzun ileride sıkıntı çekmesini istemiyorsanız!


Ama hayır, “o daha çocuk elbette onun her istediğini alacağım, onun değeri maddiyatla ölçülebilecek hiçbir şey yok onu üzmeyeceğim, oyuncaklarını kırmasına laf etmeyeceğim” diyorsanız, o zaman keyfiniz bilir. Çocuğunuza paranın değerli olduğunu anlatmamaya devam edebilirsiniz. Onu istediği her şey hali hazırda önüne gelen birisi olarak yetiştirebilir, malının kıymetini bilmemesini izleyebilir, çocuğunuzu paranın çar çur edilecek bir şey olduğuna inandırarak yetiştirebilirsiniz. Bu size kalmış. Ama ben “ağaç yaşken eğilir” atasözünün doğruluğuna inanan ebeveynler için çocuklara paranın kıymeti nasıl anlatacağız, işte bunun üzerinde konuşma yapacağız. Siz ister bu konu üzerine düşünüp gereken adımları atarsınız isterseniz de çocuğunuzu paranın kıymetinden bihaber olarak yetiştirmeye devam edersiniz. Seçim elbette sizin!

1-ÖNCE AÇIKLAMA YAPIN!

Evet, çocuğunuza paranın kıymetli olduğunu öğretmek istiyorsanız, öncelikle bunu çocuklarınıza anlatmanız gerek. Çünkü onlara hiçbir şey anlatmadan ve söylemeden doğal olarak istediğiniz sonuca ulaşamayacaksınız. İşte bu gerçeğin farkına vararak çocuğunuza paranın değerli olduğunu anlatmak için çabalamalısınız. Ama tabii burada onun bir defalık konuşmadan sonra paranın kıymetini anlamasını beklemeyeceğiz. Çocuğunuzun paranın değerini bilene kadar bu konuşmayı tekrarlayacak, laf anlatmaya çalıştığınız kişinin küçük bir çocuk olduğu gerçeğine göre hareket edeceksiniz.

Çocuğunuzun paranın değeri hakkında bir şeyler öğrendiğine karar verdiğinizde ise bunu pekiştirmek için diğer yollara geçmelisiniz.

2-HEDEFLERİNİ BELİRLEMESİ İÇİN ONA YARDIM EDİN!

Şimdiye kadar çocuğunuzun istediği her şeyi almış olabilirsiniz. Markette, AVM' lerde onun istediklerine boyun eğmiş, “bu çok pahalı alamayız” gibi laflar edememiş olabilirsiniz. Ancak artık bu hatalı yaklaşımdan vazgeçmeniz gerekiyor ve onlara hayır demeye başlamalısınız. Bunun için de işe çocuğunuzun her istediğini alma alışkanlığınızdan vazgeçerek başlayabilirsiniz. Ne kadar ağlasa da her dediğini yapmamalı, bunun onun iyiliği için olduğunu aklınızdan çıkarmayarak tutumunuzdan vazgeçmemelisiniz.

Mesela; çocuğunuz bir oyuncak, bisiklet ya da kıyafet için kıyameti kopardı. O ortamda sakinliğinizi korumalı ve çocuğunuza eğer yeteri kadar para biriktirebilirse istediği şeyi alabileceğini söylemelisiniz. Yani ona parasını biriktirerek istediği şeye ulaşabileceğini göstermelisiniz. Çocuğunuzun gerçekten istediği bir şey bulduğuna kara verdiğiniz deyse diğer aşamaya yani birikim yapmaya geçmelisiniz.

3-ONA BİR KUMBARA ALIN!

Çocuklara küçük yaşta paranın değerini anlatmanın bir diğer yolu ise hepimizin sevdiği özellikle çocukların dikkatini çeken şekilli veya hayvan figürlü kumbaralardır. Siz de çocuğunuz için eğlenceli bir kumbara alarak onun para biriktirmesini sağlayabilirsiniz. Her gün içine küçük de olsa bir miktar para atmasını ve yeterince parası olduğunda istediği şeyi alabileceğini anlatın. Hani çocuğunuzun çok istediği bir şeyi hemen satın almak yerine ona para biriktirirse istediğini alabileceğini söylemiştiniz ya! İşte bunu sık sık hatırlatmalısınız.

4-BİRİKİMLERİN SONUCUNU GÖSTERİN!

Çocuklarınıza paranın değerli olduğunu anlatmak için onlara emeklerinin karşılığını vermeyi de unutmayın. Örneğin; bir ay para biriktirmiş çocuğunuzun istediği şeyi almalı, sürekli yeni hedefler seçmesine yardımcı olmalısınız. Bunu bir nevi oyun olarak düşünürse hem eğlenir hem de para biriktirme alışkanlığını daha kolay kazanacağını bilir ve bundan zevk alır, yaşına uygun yöntemlerle çocuğunuzun bir şey satın alabilmek için uğraşması gerektiğini anlamasını sağlamalısınız. Mesela; ona 1 ay boyunca para biriktirirse sadece bir tane oyuncak ama iki ay boyunca para biriktirirse daha çok oyuncak alabileceğini söylemelisiniz. Sonra da sabırla para biriktiren çocuğunuzla istediği oyuncakları almaya gitmeli, ona bunu hak ettiğini göstermelisiniz.


Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kabul Et !) #days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Devamını Oku
Accept !