Sosyal Medyanın Hayatımıza Etkileri

13
Sosyal Medyanın Hayatımıza Etkileri 

Gelişen teknoloji nedeniyle her birimizin sosyal medya mecralarında bir tane hesabı bulunmaktadır. Gerek iş hayatımız için olsun gerek ise kendi kişisel zevklerimiz için sosyal medya platformlarını kullanıyoruz. Fakat hayatımıza etkileri nelerdir, sosyal medyanın hayatımıza zararları nelerdir? Bunları asla irdelemiyoruz. Bunun asıl nedeni ise sosyal medya mecralarının hayatımızı kolaylaştırması ya da zevkli olması diyebilirim. Bu yazıda ise sizlere Sosyal Medyanın Hayatımıza Etkilerinden elimden geldiğinde bahsetmeye çalışacağım. 

Sosyal medyanın hayatımıza olumlu etkileri

53 milyon kullanıcıya sahip sosyal medyanın hayatımıza olumlu ve olumsuz etkilerini incelememiz kolay olmaktadır. Bu durumda Sosyal medyanın hayatımıza olumlu etkilerinden bahsederek başlamak daha doğru olacaktır. 

- İletişim imkanı,

Sosyal medya sayesinde hiç görmediğimiz veya tanımadığımız insanlar ile iletişim kurabiliriz ve bunu kendimizi geliştirme açısından düşünebiliriz. 

- Düşük bütçelerle E-ticaret imkanı,

Sosyal medyanın düşük reklam maliyetleri sayesinde kendimize küçük bir işletme oluşturup sosyal medya üzerinden satışlar yaparak gelir sağlayabiliriz. 

- Sınırsız iletişim imkanı,

Sosyal medya sayesinde herkes ile sınırsız iletişim hakkına sahip olabilirsiniz. Ayrıca yine sosyal medya sayesinde dünyanın her yerindeki insanlara erişebilirsiniz ve home office ve freelancer çalışmak isteyenlere de birçok imkan sunulmaktadır. Yine sosyal medya sayesinde müşteriler ile aktif iletişim kurabilirsiniz. 

Sosyal medyanın hayatımıza olumsuz etkileri

Sosyal medyanın olumlu etkilerinden bahsetmişken olumsuz etkilerinden de bahsetmezsek olmazdı. Bilinçsiz ve yanlış kullanımdan dolayı birçok olumsuz etkisinin de bulunduğunu belirtmeyim. 

- Gerçek hayatın yerini sanal hayatın alması

Yüz yüze konuşmayı unuttuğumuz bu günlerde sosyal medya insanları gerçek hayatta yalnız bırakmaktadır. Çoğumuz yan yana geldiğimizde bile telefonlar ile sosyal medyada geziniyoruz ve sohbetlerimizi kaybediyoruz. Bunun nedeni ise sosyal medyada beğenilme hevesimiz ve etkileşim uğruna gerçek hayat ile bağlarımızı kopartabiliyoruz. Çok yüksek takipçilere sahip fenomen ve influencer olarak adlandırdığımız kişilerin hayatlarını da takip ederken kendilerimizi onların yerlerine koyuyoruz ve kendi hayatımızın gerçekleriyle yüzleşince ise kendimizi kötü hissedebiliyoruz. 

- Sosyal medyanın üzerimizdeki psikolojik etkisi

Sosyal medya üzerinde oluşturulan sahte hayatlar gerçek hayatta insanları kendi hayatından memnun olmama psikolojisi içerisine sokmaktadır. Bu durum insanları psikolojik olarak depresyona sokmakta ve kişilerde ruhsal sorunlar meydana getirmektedir. Ayrıca öz güven problemi yaşayan bireyleri zaman içerisinde yalnız da bırakmaktadır. Bir diğer psikolojik etkisi ise kişileri sosyal medya bağımlısı haline getirmekte ve bunun sonucunda bireylerin kendi işlerini aksatmalarına hatta uygu düzenlerinin bozulmasına dahi neden olmaktadır. 

Bu yazıda sizlerle Sosyal Medyanın Hayatımıza Etkilerinden, hem olumlu hem de olumsuz yönlerinden bahsetmiş olduk. Unutulmamalı ki sosyal medya kullanımımızı belirlemek kendi elimizdedir. Bağımlı olup olmama kararını da yine kendimiz belirleriz. 

Yorum Gönder

13Yorumlar
  1. Sosyal medya hayatımızın bütününü kapsıyor son yıllarda. Olumlu yanları çok güzel, insanlar kendini tanıtabiliyor, işlerini istedikleri gibi yürütebiliyorlar, eğlence anlamında da güzel oluyor ama olumsuz yanları da oldukça fazla. Gerçek hayattan kopmak ve sosyalleşmeyi oldukça aza indiriyor, bu da oldukça tehlikeli. Çok güzel bir yazı olmuş, emeğinize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim hocam :) değerli yorumunuz için ben teşekkür ederim :)

      Sil
  2. Özellikle de son yıllarda sosyal medya hayatımızda daha aktif olmaya başladı. Çok güzel bir yazı olmuş. 😇

    YanıtlaSil
  3. Sosyal medya hayatımızın büyük bir parçası oldu gerçekten. Olumlu olumsuz birçok yönü var fakat sizinde söylediğiniz gibi bizim elimizde. Bilinçli kullanırsak hayatımızı büyük oranda kolaylaştırabilir diye düşünüyorum. :)

    YanıtlaSil
  4. Bazen kullanmamak en doğru karar olabiliyor hocam.

    YanıtlaSil
  5. Selamlar, sosyal mecraların iş imkanları çok geniş. Sabrım olsa denerdim aslında. Fakat birden fazlasına katlanamıyorum. Evdeki işlerin arasında birde telefondan bir sürü şeyi takip etmek zor geliyor bana. Geçenlerde netle ilgili tasarım yapıp satanların bir araya geldiği bir yere rastladım neden olmasın dedim yapabilirim sonra vazgeçtim bu düşünceden. :) Kişisel iletişim için bir tanesi kafi yani :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazen sosyal medya bunaltabiliyor hocam:) Ama yine de kendinize güveniniz varsa deneyin derim :)

      Sil
  6. Ben sadece blog paylaşımlarım için kullanıyorum o bile bazen bıktırıyor. Bir de insanlar bazen serzenişte bulunuyor şunu beğenmedin bana yazmadın gibi. Sanırım hayatın orada geçtiğini düşünenler var.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok doğru dediniz hocam. Bazen insanlar kendilerini fazlasıyla sosyal medya dünyasına kaptırabiliyor.

      Sil
  7. face, ins, tiktok kullanmıyoruz , sorun da olmuyor :) Tabi Youtube, linkedin, bloglar daha filtre kalitede olduğundan buralar bizlere göre...

    YanıtlaSil
Yorum Gönder

#buttons=(Kabul Et !) #days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Devamını Oku
Accept !