Korkularımızla Nasıl Baş Edebiliriz

6
Korkularımızla Nasıl Baş Edebiliriz 
Gün içerisinde birçok duygu değişimine maruz kalıyoruz. Üzülüyoruz, seviniyoruz, gülüyoruz ve en önemlisi korkuyoruz. Bu duygulardan bazıları gün içerisinde kendimizi iyi hissetmemize neden olsa da bazıları için bunu söylemek pek de doğru olmuyor. Bazı durumlarda yaşadığımız duygular bizleri kısıtlayıp, engelleyebiliyor. Bu yazı da ise sizlere Korku nedir?, Korkularımız hayatımızı nasıl etkiler?, Korkunun belirtileri nelerdir?, Korkularımızla Nasıl Baş Edebiliriz? bunlardan bahsedeceğim. 

Korku Nedir? 

Korku, bir tehlike karşısında ya da bir tehlikeye düşünce hissedilen kaygı ve üzüntü olarak tanımlanmaktadır. Daha da irdeleyecek olursak aslında korku beyinde oluşturulan kötü sonuçlar oluşturulacağı düşüncesi içinde hareket etkilerimizi kısıtlayan ve bazen de güzel deneyimler yaşamamıza engel olan bir olgu diyebiliriz. Psikolojik olarak bu hareket kısıtlanmasının farkında olunsa da olunmasa da özgürlüğümüzü kısıtlayan bir durumdur. Hiç birimizin hayatta kısıtlanmak istemediğini biliyoruz. Peki bu durumda akıllara gelen tek soru ise korkularınızın oluşturduğu sınırlar içinde mi yaşamak istersiniz, yoksa özgür mü olmak istersiniz? Kim korkularına esir olmak ister ki?

Korkunun belirtileri nelerdir?

Korktuğumuz şeyleri korku olarak ayırt edebilmeliyiz. Bunun için ise korkunun belirtilerinin neler olduğunu bilmemizde fayda var. 

- Kalp atış hızınızın normalden daha hızlı olması,
- Nefes almakta zorluk yaşamak,
- Endişe ve panik hali içinde olmak,
- Aşırı derece terlemek,
- Kendinizi güçsüz hissetmeniz,
- Bulunduğunuz ortamdan uzaklaşma isteği.

Peki size biraz da korkularımızın hayatımızı nasıl etkilediğinden bahsedeyim.

Korkularımız hayatımızı nasıl etkiler?

Korkularımız nedeniyle birçok işi yarıda bırakabiliyoruz. Gerek iş hayatımızda gerek ise özel hayatımızda korkularımız yüzünden birçok şeyi kaybediliyoruz ve bunların telafisini de maalesef ki yapamıyoruz. Yeni bir iş kuracağımız zaman, bir kıza açılacağımız zaman ve hatta biraz aksiyon yaşayacağımız zaman bile korkularımız bir duvar gibi önümüze çıkıyor ve sonuç olarak hiçbir şey yapamıyoruz. Asıl olan insan cesur olmalı ve her gün kaybetmektense bir defa cesur davranmalı.

Korkularımızla Nasıl Baş Edebiliriz?

Bu başlığı sizlere bir kaç madde ile sunmayı uygun buluyorum. Bunlar;

1. Korkularınızın nedenlerini düşünün.

Korkularımız ile nasıl baş edebiliriz kısmına başlamadan önce kendinize "Korkularımın nedeni nedir?" diye sormanızı istiyorum. Çünkü bu soru korkularınızı yenmeniz konusunda oldukça önemlidir. 

Korkular, aslında korktuğumuz şeyin başımıza gelip kötü sonuçlar doğurması gibi düşüncelere kapılmayla oluşmaktadır. Bu sonuca varmanız ise daha önce yaşadığınız kötü bir travma ya da başkalarının hayat tecrübelerini dinlemekten kaynaklanıyor olabilir. Hatta aile içerisinde duyduğunuz bir olay bile korkularınızın temelinde yatan bir engel olabilir. Bundan dolayı eğer bir çocuk sahibiyseniz çocuğunuzla konuşacağınız konuları seçerek konuşmanızda fayda vardır diyebilirim. 
Korkularınızı yenmek istediğinizde ise unutmamalısınız ki kötü bir sonla karşılaşacak değilsiniz ve bu algıyı kırmak durumundasınız. 

2. Korkularınızla yüzleşin.

İnsan sadece bir nesne veya varlıktan değil, gelecekten ve hatta sorumluluk almaktan da korkabilir. Bu durumlarda Korkularınız ile yavaş da olsa yüzleşip bu sorunları aşmaya gayret göstermelisiniz. Bu gün bu gibi nedenlerden dolayı birçok birey arkadaş edinmekte zorlanmakta ve hatta çevresine sorular yöneltmekte bile güçlük yaşamaktadır. 

3. Korkmanın normal bir şey olduğunu kabul edin.

Kendi çevremde de tanık olduğum korkuyor olmanın ayıplanacağı düşüncesine kapılmak durumu bence yanlış bir durumdur. Her insan hayatta biraz olsun korku duyar kaybetmekten, olmamasından ve gelecekten bir nebze olsun herkes korkar. Önemli olan korkularınızı yönetebilmeniz ve kendinizi korkmanın normal bir şey olduğuna alıştırmanızdır. 

4. Korkularınızın hayatınızdaki sebep olduğu olumsuzlukları düşünün.

Korkularınız yüzünden yapamadıklarınızı ve kaybettiklerinizi düşünüp bunlara artık bir dur demeniz gerekmektedir. Benim tavsiyem sakin bir kafa ile korkularınızın size neler kaybettirdiğini düşünüp bundan sonra da aynı şekilde devam edip etmeyeceğiniz kararını kendinizce vermenizdir. 

5. Korkularınızı yendiğinizi hayal edin.

Korkularınızı yendiğinizde neleri başaracağınızı hayal edin. Korkularınız olmasaydı şuan nelerde olduğunuzu ve kendinizi görmek istediğiniz yeri hayal edin. Bu sayede korkularınızın ağırlığından yavaş yavaş kurtulmaya başladığınızı kendinizde gözlemlemiş olacaksınız. 

6. Çevrenizden yardım alın.

Bazen bazı duruları tek başımıza aşamayabiliyoruz. Böyle durumlarda hayatınızda bulunan ve size en yakın hissettiğiniz kişilerde veya kişiden yardım almayı deneyin. Belki yardım alacağınız kişinin de korkularına siz iyi gelebilirsiniz. 

Yorum Gönder

6Yorumlar
  1. Korkularla yüzleşmek iyi bir çözüm gibi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesin çözüm açısından en çok tercih edilen yöntem diyebilirim hocam.

      Sil
  2. Kaçtıkça daha da büyüyerek peşimizden gelmeye devam ederler, yüzleşmek en iyisi bence de :)

    YanıtlaSil
  3. Dikkatimi çeken madde: Korkmanın normal bir şey olduğunu kabul edin. Her şey kabul etmekten başlar. Tam da bununla ilgili yazı yazıp, senin yazına denk geldim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)))) vallah ne denir bilemedim abi :)) senin yazıların ayrı bi güzel oluyor:)

      Sil
Yorum Gönder

#buttons=(Kabul Et !) #days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Devamını Oku
Accept !