Ders Çalışma Programı Nasıl Hazırlanır?

6

DERS ÇALIŞMA PROGRAMI NASIL HAZIRLANIR? 

Ders çalışma programı; Lise, üniversite ve hatta mezun olduktan sonra bile hayatımızda vazgeçilmeyen bir yere sahip olan, verimimizi daha da çok arttırmak için atacağımız en önemli adımların başında gelen

bir obje olduğunu belirtebilirim. Birçok öğrenci ders çalışma programı nasıl yapılır? , Ders Çalışma programı yaparken nelere dikkat edilmeli? , Ders çalışma programından nasıl verim alınır? ve ders çalışma programı nasıl olmalı? gibi birçok soruya cevap aramakta. Bu yazımızda ise sizlere bu soruların ve buna benzer bir çok sorunun cevabını vermeye çalışacağım ve ayrıca nasıl ders programı hazırlarsınız bundan da bahsetmiş olacağım. 

Neden Ders Çalışma Programına İhtiyaç Duyarız?

Ders çalışma programına neden ihtiyaç duyarız? sorunun cevabı aslında hepimizin planlı, düzenli ve programlı bir şekilde ilerlemek diyebiliriz. Aslında hayatımızda sadece eğitim alanı değil iş hayatında da planlar yaparız ve mutlak başarıya ulaşmak isteriz. Çalışacağımız konuları günlük, haftalık ve de aylık şeklinde planlara bölüp kendi içerisinde ise alt başlıklara ayırarak plan yapabiliriz. Bu sayede ilerlemelerimizi kontrol altında tutarız ve her gün bu sabah ne çalışayım derdinden kurtulmuş oluruz. 

Eğitim hayatımızda ise ders çalışma programı çok büyük önem arz etmektedir. Hazırlayacağınız iyi bir ders programı ile başarılarınızı katlayabilirsiniz ve hatta sınavlarda da yüksek notlar elde edebilirsiniz. 

Fakat unutmamalısınız ki ders çalışma programının herkes için kabul görmüş bir formülü yoktur. Ders çalışma programı kişiseldir ve kişi kendi yaşam düzeni doğrultusunda ders çalışma programı hazırlamalıdır. Burada vereceğimiz tavsiyeleri dikkate alarak kendi hayatınıza uygulayıp kendine uygun bir ders programı hazırlayabilirsiniz. 

Nasıl ders çalışma programı hazırlanır?

Bu konuyu sizlere maddeler halinde sunmayı uygun görüyorum ve bu sayede maddeleri irdelemeniz de daha kolay olacaktır.

Ders çalışma programı hazırlarken gerçekçi olun,

Genel olarak ders çalışma programı hazırlarken çoğumuz yüksek motivasyona sahip oluyoruz ve programlarımızı katı ve zor bir şekilde hazırlıyoruz. Bunun sonucunda ise hazırladığımız ders çalışma programları sadece kağıt üzerinde kalıyor ve uygulamaya dökülemiyor. Benim tavsiyem ise programları hazırlarken uygulayabileceğiniz ve zorlanmayacağınız şekilde ders çalışma programı oluşturmaya özen göstermenizdir. Uygulamaya koyamayacağınız ders çalışma programı sizlerin için zaman kaybı olmaktadır. 

- Programı hazırlarken özgün olmaya dikkat edin,

Ders çalışma programınızı hazırlarken daha önce hazırlanmış programları veya başkasının programlarını kullanmamanızı tavsiye ederim. Kendi isteklerinizi ve hayat tarzınızı, yaşam durumunuzu göz önünce bulundurup kendinize özgün bir ders çalışma programı yapmanız daha doğru olacaktır. Aksi durumda başkasının ders programı size uymaya bilir ve bu durumdan dolayı zorlanabilirsiniz.

-Haftalık, aylık ya da yıllık plan şablonları belirleyin,

Ders çalışma programı farklı zaman tiplerine uyarlanarak yapılabilmektedir. Sizlerde size en uygun olacak şekilde haftalık, aylık ya da yıllık planlar yapabilirsiniz. Üç programa da uygun şekilde kendi ders çalışma programınızı yapabilirsiniz. Ben genel olarak aylık planlar düzenleyip o şekilde ilerlemeyi tercih ediyorum. Sizin için en uygun ve bunalmayacağınız hangisi ise onu uygulamayı unutmayın. 

- Öncelikli derslerinizi belirlemeyi unutmayın,

Eksik olduğunuz konuları veya dersleri belirleyip ders programınızı ona göre şekillendirebilirsiniz. Buradaki önemli husus hakim olduğunuz derslere yoğun şekilde yer vermemeniz ve eksik olduğunuz dersleri ön planda tutmanız gerektiğini unutmamanızdır. 

- Zaman planlamanızı doğru yapın,

Zaman aralıklarınızı doğru şekilde belirlemek ders çalışma programında asla geri plana atılmayacak bir husustur. Zamanı önemsemeden hazırlayacağınız ders çalışma programlarında zaman yönetiminde eksik kalabilirsiniz ve konularda kopma yaşayabilirsiniz. 
Kendinize bir dersten en iyi verimi ne kadarlık bir sürede alabilirim diye soru sormalısınız. Gereksiz şekilde fazla uzun molalardan kaçınmalı ve yine gereksiz şekilde bir dersi mola vermeden 4 - 5 konu dinlememelisiniz. Bu durum sizi bunaltıp sıkılmanıza neden olur. Unutmayın ki iyi bir zaman yönetimi ders çalışma programının temel taşlarından birisidir.

- Uykunuzdan feragat etmeyin,

Bazı öğrenci dostlarımız tam bir gece kuşu olabiliyor. Ders çalışmak önemli ancak gece uykusunun da önemli olduğunu unutmamak gerekir. Uyku hormonu 23.00'da salgılanmaya başlıyor ve 02.00 - 04.00 saatleri arasında maksimum seviyeye çıkmaktadır. Bu saatlerde uykuda olmanız uykudan en iyi verimi almanızı sağlayacaktır. benim tavsiyem programlarınızı hazırlarken uykunuzdan fedakarlık etmemenizdir. 

-Programa uymaya çalışın,

 Bazı günler sıkılıp bunalabilirsiniz. Ancak ne olursa olsun hazırladığınız programdan vazgeçmeyin veya programınızı terk etmeyin. Ders çalışma programına bir kez uymadığınızda geri toplamanız zor olacak ve artık programın sizler için bir öneminin kalmadığını göreceksiniz.

- Aklınıza takılan sorularda yardım alın,

Bazı durumlarda program ile ilgili sorunlarımız hatta sorularımız olabilmekte bu gibi durumlarda çekinmeden bilgi birikimi olan birinden  veya Öğretmenlerinizden yardım isteyebilirsiniz. Kendi düzeninize uygun program hazırlamak için okuldaki rehberlik öğretmeniniz ile de iletişime geçebilirsiniz. Hatta bu konudaki sorunlarınızı yorumlarda bana da sorabilirsiniz. Elimden geldiği derecede sizlere yardımcı olurum. 

Son sözlerime gelirken tekrar belirtmek isterim ki her insanın programı kendine özgüdür. Başkalarının programlarını kopyalamaktan kaçınmalısınız ve özgün olmayı unutmamalısınız.

Yorum Gönder

6Yorumlar
  1. Harika bilgiler var ama artık bu bizim için geçerli değil sanırım :)
    Okul bitti :D Hayat sınavı oluyoruz şuanda :))))

    YanıtlaSil
  2. Eğitim hayatına devam edenler ya da sınavlara hazırlananlar için çok faydalı bilgiler vermişsiniz. Emeğinize sağlık :)

    YanıtlaSil
Yorum Gönder

#buttons=(Kabul Et !) #days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Devamını Oku
Accept !