ÜNİVERSİTE TERCİHİNDE NELERE DİKKAT ETMELİYİZ

Cengizhan
6

ÜNİVERSİTE TERCİHİNDE NELERE DİKKAT ETMELİYİZ 

Hepinizin bildiği üzere uzun maratonu bir yılı geride bırakıp YKS iki oturumuna girdik.Bazıların sınavı iyi geçti bazıların kötü bir şekilde bunlarıda

atlattık ve sonuçlar açıklandı asıl bir yıl çalışmanın stresi değilde şimdi başlıyor stresin en büyüğü diye düşüne bilirsiniz ama sakın böyle bir telaşa kapılmayalım.

 

Şöyle bir söz vardır herkes kaderini yaşar sizin için ne hayırlı ne hayırlı değil bilemezsiniz ama kaderinizde ne varsa onu yaşarsınız yani hayat doğal akışında seyredecek ve zaten hak ettiğiniz yere veyahut daha iyi yere varmış olacaksınız ama sabır sabır sabır. Yani bu sene tercih yapacağım ama gelecek mi istediğim yer olacak mı bu gibi kaygıları bir kenara atın tamam bir sene daha çalışmak zordur evet ama bir sene sonunda istediğinizden on kat iyi yere ulaşamayacağınız ne malum ama biz yine de şansımızı deneyelim gelin hep birlikte tercih yaparken nelere dikkat etmeliymişiz bir bakalım.

 

1)     HAYALİMDEKİ BÖLÜM:

 

Ya kardeşim oturup ilk bir düşüneceksin baştan beri ben bu maratona başlarken ne hayal ediyorum istediğim bölümler geldi mi hemen tercih robotlarından güzel bir listesini çıkaracaksın gelmiş mi hangi üniden geliyor nasıl geliyor hangi şehirde buna bakacaksın bir defa bunun yanı sıra listemizde 2.sırada yer alan hayalimiz olacak yani bölüm hayalimiz baş sıralara ana hayallerimizi yazdık mı sonrasına bu olmazsa bu olsun ya dediğimiz örneğin yazılım mühendisi yazdım ama riske atmayım bu bölümüde seviyorum makine bölümünü de yazayım bu şekilde işleyecek.

 

2)     BÖLÜM GELECEK VAADİ:

 

Sıralamayı yapıyoruz tercih yapacağız artık bir güzel elimizde de kendimizce olan hatırı sayılır artık bir şekilde aldığımız puan ve sıralamalar mevcut buna göre tercihlerde bulunacağız kimileri hayallerini kimileri sevdiği mesleği kimileri bir an önce para kazanayım derdinde olacaktır tabi olmazsa olmazlarımız sadece üni ortamı görmek isteyenler sonuncusu değilseniz ve geleceğiniz olsun istiyorsanız şuna dikkat edin ben bu bölümü yazacağım ama gelecek vaat ediyor mu bana bitirdikten sonra kamuda veyahut özel şirketlerde işimin başına geçebilir miyim bunu soracaksınız 2 yılsa 2 yıl 4 yılsa 4 yıl kardeşim önü açık olan bir bölüm iş garantisi veren bir meslek olacak bir bölüm unutmayın babadan gelen bir mirasınız yoksa lütfen bunlara dikkat edin ve geleceğinizi sağlama alın.

 

3)     PUAN VE SIRALAMA:

 

Bazılarımız biliyordur ama ben yine de hatırlatayım üniversiteler genellikle sıralama bazında alıma yaparlar yani öncelik sıralamaya bakılır ama puanımızın da önemi var tatbikî kendimize üni listesi hazırlarken lütfen puan ve sırlamayı uçan bölümleri dâhil etmeyin sırlamada birkaç bin aşağısından baz alabilirsiniz güzel bir sıralamaya ve puana uygun liste çıkarıp arasından seçersiniz.

4)     TERCİH SIRASI:

 

Listemizi oluşturduk artık her şey oturdu yerine şimdi en tatlı yere geldik tercih ekranında tek tek üni belirleyeceğimiz listemizden bize uygunlarını ayrıştırdığımız bölüm ve üniversiteler kardeşim ekranı açtın artık listen kâğıtta belirlediklerini ÖSYM tercih ekranına aktarma zamanı geldi yazmaya başlıyorsun ama rast gele değil ilk gelmesini istediklerin en başa sonra ikincil plana attıkların gelecek mesela örneğin ben şehrimde okumak veya yakınında okumak istiyorumdur ama ülkenin farklı yerinde yani memleketimden uzak hayalimdeki bölüm geliyor eğer harici zorunlu engel oluşturan durumum yoksa yazarım en başlara daha sonra aynı şekilde istediğim bölümleri daha sonrası fazla önemli olmayan üçüncül isteklerimizin olacak şekilde önemli olan unutmayın geleceğiniz ve rahat huzurlu bir eğitim hayatı geçirmeniz.

 

5)     KAMPÜS KONUMU:

 

Tercihlerimizi artık yazıyoruz belirledik iyi güzel baya bir yer buda iyi güzel şehirlerimizi seçtik artık bize uygunluğu kriterlerimize göre ya da geleceğimize göre hayalimizdeki bölümün olduğu şehirleri şimdi üniye gidelim aman işte şehrin merkezi konumu çok iyi zaten tatil beldesi ya da çok güzel dolu dolu bir yer evet bunlar güzel hoş kardeşim ama açıp baktın mı senin tercihlerdeki KAMPÜS nerede kampüs dediğimiz tabir-i caiz ise resmen öğrencilerin bulunduğu her alanda bir şehir içinde şehir şimdi sen gidip örnek veriyorum tercih esnasında şehir ismine aldanırsan bir bakmışsın o şehrin bir beldesinde ilçesinde mahallesindesin bu olayı yaşamamak için kampüsünüzün net konumu merkez mi yoksa ilçemi iyice araştırmanızı tavsiye ederim yoksa pek istediğiniz bir manzara bulamazsınız bu sefer J

 

6)     YURT VE ÖĞRENCİ EVİ:

      Son olarak dikkatinizi çekmek istediğim bence benim için ev yani mekân çok önemlidir yaşadığım yerde baştan bunu sizde düşünmenizi istedim gideceğiniz tercih yapacağınız şehrin KYK karşılayabiliyorsanız yani maddi bir gücünüz var ise ÖZEL yurtları araştırın yer olur mu kalacak yerlerde sorun Yaşar mıyım gibi dertlerle sonradan boğuşmayın hani siz hayalinizdeki mesleğe tabii kavuşun çıkarsa zaten bunlar olacak şeyler evet ama mini dikkat etmekte yarar vardır zaten hiç olmadı sizin gibi yeni gelen arkadaşlarınız olacaktır ister onlarla isterseniz tek öğrenci evinize çıkabilirsiniz.

 

Uzu lafın kısası çok uzun bir yol evet ama meyvesini sonunda güzelce yiyebileceğimiz bir yol size ufakta olsa bazı hatırlatmalar yapmak istedim ama tercihler size ait unutmayın herkesten birer yorum birer düşünce alın ama yine de kendi bildiğinizi uygulayın umarım istediğiniz ve hayallerinizim gerçekleşeceği tercihleriniz olur kendinize iyi bakın ve aklınızda kalan soru ve düşünceler için lütfen yorumlarda buluşalım.


Yorum Gönder

6Yorumlar
  1. Bu güzel önerileriniz için çok teşekkür ederiz. Yaptık tercihleri, bakalım... 😇

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederiz efendim. Yardımcı olabildiysek ne mutlu bize. hakkınızda hayırlısı olur inşallah :)

      Sil
  2. Üniversite sınavına hazırlanan tüm öğrenciler için güzel ve faydalı, bilgi dolu bir yazı olmuş. Baştan sona kadar okudum. Aklımızın bir köşesinde dursun. İleride bizede lazım olucak.
    Çok teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim. Değerli yorumunuz için ben teşekkür ederim.

      Sil
  3. Çok güzel bir içerik olmuş. Ben hala seçtiğim bölüm yüzünden pişmanım. İş garantisi var diye pek de ilgilerini çekmeyen bölümü yazmasınlar yoksa uzun yıllar işsiz kalabilirler. Artık işsizlik çok arttı, iş garantisi diye bir şey de kalmadı zaten. En azından sevdiği bir alanda okursa insan çok daha mutlu olur işinde.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok doğru dediniz hocam. İnsanın sevdiği işi yapmasından daha önemli bir şey yoktur.

      Sil
Yorum Gönder

#buttons=(Kabul Et !) #days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Devamını Oku
Accept !