BLOG YAZARKEN NASIL BİR YOL İZLENMELİ

6
BLOG YAZARKEN NASIL BİR YOL İZLENMELİ 
Bir çoğumuz blog yazmak istiyoruz ama nereden ve nasıl başlamamız gerektiğini bilemeyebiliyoruz. Hatta kendi çevremden de "Blog yazmak istiyorum ama nereden başlamam gerek bir türlü karar veremiyorum" diye duyduğumda oluyor. "BLOG YAZARKEN NASIL BİR YOL İZLENMELİ" başlığı adı altında sizlere elimden geldiğince bu konuda yardımcı olmak istemekteyim. Blog yazmak birçok kişi için zor gibi görünse de zamanla kazanılan bilgi birikimi ve tecrübe ile hızlı ve kaliteli blog yazmak mümkün oluyor diyebilirim. Bu yazımda ise sizlere blog yazmaya nereden başlamalıyız? Nasıl blog yazarız? Blog yazarken nelere dikkat etmeliyiz? gibi soruların cevaplarını vermeye çalışacağım. 

BLOG YAZMAYA NEREDEN BAŞLAMALIYIZ?

Blog yazmaya başlamak ilk zamanlar zor gibi gelse de ve konu bulmakta zorlansanız bile ilerleyen süreçte kazandığınız tecrübelerin de etkisiyle daha kolay yazdığınızı fark edeceksiniz. Blog yazmaya başlamak için ise ilk önce yazacağınız konuyu ve hitap edeceğiniz okuyucu kitlesini göz önünde bulundurmanız gerekmektedir. Bu iki kritere dikkat etmelisiniz ve yazmak istediğiniz konular hakkında iyi araştırmalar yapıp kendi bilgilerinizle harmanlayıp öznel bir yazı yazmanız gerektiğini de unutmamalısınız. 

BLOG YAZARKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

Blog yazarken dikkat etmemiz en önemli unsur yazıların sürekli kendini tekrar edip okuyucuları bunaltmamasıdır. Ayrıca blog yazarken kendinizi okuyucunun yerine koymalısınız ve ona göre bir yazım dili kullanmalısınız. Anlaşılması zor ve karmaşa yaratan kelimelerden kaçınarak sade ve yalın bir dil kullanarak yazmanız daha faydalı olacaktır.

NASIL BLOG YAZARIZ?

Blog yazma konusundaki tecrübeyi yukarıda da belirttiğim gibi zaman içinde ve bol yazarak elde edebilirsiniz. Tabi bu sürece başlamadan önce blog yazmak ile ilgili püf noktaları da araştırmalısınız. Bu püf noktalarından bazıları amaca uygun blog yazısı yazmak, okuyucuları tatmin edici bilgiler sunmak, imla ve yazım kurallarına dikkat etmek gibi birçok başlık sıralayabiliriz. "Nasıl blog yazarız?" sorusunu daha fazla açıklamak için hazırlamış olduğum 5 maddeye geçebiliriz.

1- Blog Konusu Oluşturmak İçin Kendi İlgi Alanlarınızı Belirleyin.

Blog yazmak için bence en zor adımlardan biriside bloğun konusunu belirlemektir. Blog konusunu belirlerken kendi ilgi duyduğunuz ve bilgi sahibi olduğunuz alanlara yönelmeniz gerekir. Bu sayede konunuz hakkında araştırma yaparken de zorlanmazsınız. Ayrıca blog konusunu belirledikten sonra yazma işleminin ne kadar kolay olduğunu da sizde fark edeceksinizdir. 
Seçtiğiniz blog konusu ayrıca size zevk vermelidir. Sıkılarak yazdığınız blog yazıları sizi blog yazmaktan bunaltabilir ve artık sizi blog yazmama seviyesine bile getirebilir. Böyle bir durumla karşı karşıya kalmamak için ilgi duyduğunuz konulara odaklanmanız gerekir. Hatta fikir sahibi olmak için ilgi duyduğunuz blogları inceleyip onlardan ilhamda alabilirsiniz.

2- Yazacağınız Konu İçin Diğer Bloglara Göz Atmayı Deneyin.

Blog konusunu belirledikten sonra sıra yazma işine gelmektedir. Blog yazınızı daha faydalı ve daha yararlı kılmak için daha önceden yazılmış yazılara göz atarak fikir sahibi olabilirsiniz. Böyle yaparak hem fikirlerinizi uygulama sürecini kafanızda canlandırabilirsiniz hem de blog yazma sürecinizin hızı da arttırmış olursunuz. 

3- Yazınıza Okuyan İnsanların Gözünden Bakmaya Çalışın.

Blog yazmak aslında insanlar ile iletişim kurmaktır. Her iletişim metodunun hedefi gibi blog yazmadaki hedefinizin de insanları göz önünde bulundurmak olduğunu bilmelisiniz ve onların ihtiyacına yönelik cevaplar sunmalısınız. Yanı değinmek istediğim blog yazarken yazınıza kendi gözünüzden değin, yazınızı okuyacak insanların gözünden bakmalısınız. 

4- Blog Yazınıza Dikkat Çekici Başlık Belirleyin.

Doğru kurallar ile yazılan bir blog yazısı zaman içerisinde googlede belli bir sıralama almaya başlayacaktır. Örnek verecek olursam diyelim ki yazdığınız blog yazınız googlede 1. sıra ile 7. sıra arasında yer alıyor olsun. İnsanlar sizin yazınızı arattığında googlede çıkan diğer benzer yazılarla da karşılaşmaktadır. Bu konuda okuyucular başlıklara dikkat ederek siteleri ziyaret etmektedir. Belirleyeceğiniz ilgi çekici başlık tıklanma sayınızın artmasına da katkı sağlayacaktır. 

5- Yazınızın Orijinal Olması İçin Özen Gösterin.

Blog yazınızı yazarken başka kaynaklardan ilham alabilirsiniz. Ancak; Bu başka kaynakları birebir yazın demek değildir. Bunları yazarken kendi bilgilerinizle harmanlayıp size özgü bir içerik olmasına çok özen göstermelisiniz. Aksi takdirde kopya içeriğe mağruz kalırsınız ve yazınız googlede çıkmayabilir. Bu da ölü bir yazı yazdığınızın göstergesi olur. Yazınızın orijinalliğini belirlemeniz için ise benim kullandığım "SMALSEOTOOL" sitesini önerebilirim. Bu site sayesinde yazınızın orijinal olup olmadığını belirleyebilirsiniz. 

Elimden geldiğince sizlere blog yazarken neleri uyguladığımı "BLOG YAZARKEN NASIL BİR YOL İZLENMELİ" başlığında açıklamış oldum umarım sizler için faydalı bir yazı olmuştur. Sizlerin de eklemek istediği maddeler olursa yorum kısmından bana bildirebilirsiniz. 




Etiketler

Yorum Gönder

6Yorumlar
  1. Kesinlikle işe yarar bilgiler. bir planlama için doğru yerlere değinilmiş.. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim hocam faydalı olduysa ne mutlu bana :)

      Sil
  2. Ne güzel bir konuda yazmışsınız:) Kişinin ilgi alanı ve gerçekten bildiği bir konuda yazması çok önemli:))) Emeğinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  3. Sizin bloğunuzda da değişimler farkettim,çok güzel olmuş bu hali, blog dedektifinin eli değmiş sanki buralara gibi hissettim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet hocam :) Bu süreçte çok yardım etti bana borcu ödenmez blog dedektifinin :)

      Sil
Yorum Gönder

#buttons=(Kabul Et !) #days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Devamını Oku
Accept !