Ben dahil birçok arkadaşımda gerek sınav stresleri gerekse bunalmışlıktan dolayı ders çalışma isteğimizin olmadığı anları yaşıyoruz.
Bu yazıda ise kendime de defalarca sorduğum ders çalışma isteğini nasıl kazanırım? Ders çalışamıyorum ne yapmalıyım? Ders çalışırken neden çabuk sıkılıyorum? Gibi sorulara bir KPSS öğrencisi olarak bulduğum çözümleri 7 maddede ders çalışma isteğini arttırmak adlı makalemde sizler için derlemiş oldum. Maddelere başlamadan önce isterseniz sorulara kısaca cevaplar vereyim ve öyle başlayayım.
Ders çalışamıyorum ne yapmalıyım?
Bu sorun bende çok fazla olmaktaydı. Bazen en kolay dersi bile çalışırken konuyu anlamıyordum, bunalıyordum ve sonra dedim ki benim bu sorunu aşmam gerek. Sizde şuan burada bu makaleyi okuyorsanız demek ki sizlerde bundan kurtulmak istiyorsunuz. Dostlar bu sorundan kurtulmanın en etkili yolu kendimde de deneyim tescil etmiş olduğum hedef koyma metodu. Nedir bu hedef koyma metodu? derseniz. Hemen açıklayayım insanın hedefi olmadığında beyin kendini başka şeylerle meşgul etmek ister ve bunun sonucunda siz konuyu çalışırken odaklanamazsınız hatta anlayamazsınız. Benim bu durumdan kurtulmamdaki en büyük etken ise seneye nerede olacağım düşüncesiydi ve kendime bir hedef belirledim. Bu hedef sizler için herhangi bir şey olabilir. Örnek vermem gerekirse matematikten 5 net çıkartıyorsunuz ama hedefiniz 15 net olduğunda beyniniz ona şartlanacak ve bir hedefinizin olduğu düşüncesi ile daha net odaklana bileceksiniz. Hatta benim yaptığım gibi hedefinizi duvarınıza asmanızda etkili olur. Ben ders çalışamıyorum sorununu kendime hedef belirleyerek aştım ve şunu biliyorum ki beyni bir hedefe odakladığında o gerçek olana kadar hedeften şaşmıyorsunuz.
Ders çalışırken neden çabuk sıkılıyorum?
Diğer bir sorumuz ise ders çalışırken neden çabuk sıkılıyorum? Sorusuydu. Bunun birçok nedeni olabilir dostlar. Mesela daha önce hiç tecrübeniz olmayan bir dersi dinliyor olabilirsiniz veya sevmediğiniz bir dersi dinliyorsunuzdur. İnsanoğlu sevmediği şeylere katlanmak istemez hemen sıkılır ondan uzaklaşmak ister. Mesela ben matematikten sürekli bir çekinirdim yapamam sanardım ve bunun sonucunda matematik çalışırken hemen sıkılır tarih, çoğrafyaya geçmek isterdim. Fakat en baştan sıfırdan matematiğe başladığımda anladım ki ben matematik yapabiliyorum ve kendime matematik yapabildiğimi gösterdiğim için artık bu durum bende sıkılma değil matematiğe bir aşinalık duymama neden oldu. Sizlerde yapamadığınız derslerde gerekirse en temelden alın öğrenmeye başladığınız andan itibaren o ders sizin için artık sıkıcı değil zevkli bir ders olacaktır.
Sorularımıza da hemencecik yanıt verdikten sonra lafı daha fazla dolandırmadan 7 maddede ders çalışma isteğini arttırmak için maddeleri sıralamaya başlayayım.
1: Kademe kademe ilerleyin.
Kademe kademe ilerleyinden kastım bir anda zordan başlamayın. En kolaydan başlayıp orta derece ve zor olarak ilerlemeye çalışın böylece derslerden hemen sıkılmazsınız.
2: Mekan değişikliği yapın.
Bir söz vardır dostlar "tebdil-i mekanda ferahlık vardır." der atalarımız. Yani imkanınız varsa bulunduğunuz odada değişiklikler yapabilirsiniz hatta odanızı değiştirme imkanınız varsa değiştirebilirsiniz.
3: Kendinize motivasyon seansları yapın.
Haftada bir veya iki defa zihninizi boşaltın resim çizin, gidişatınızı değerlendirin ve hatta yazı şiir yazın böylece zihniniz daha sakinleşmiş olur.
4: Duvarlarınızı motive edici yazılarla doldurun.
Odanızın duvarlarını sizi motive eden ve sizde heyecan uyandıran sevdiğiniz yazılarla doldurabilirsiniz. Odaklanmanıza yardımı olacaktır.
5: Haftada 2 defa kütüphaneye gidin.
Kütüphaneye giderek orda çalışan diğer insanları görebilirsiniz bu insanda çalışma hevesi uyandırmaktadır.
6: Arkadaşlarınız ile birbirinizi gazlayabilirsiniz.
En sevdiğim madde budur diyebilirim. Bazen bunaldığımızda veya artık çalışmak istemediğinizde birbirimize her zaman için madem pes edecektin neden buraya kadar geldin diye sorarız ve birbirimizi motive etmeye çalışırız.
7: Son madde olarak biraz tatil yapın.
Dostlar eğer çok fazla emek verdiyseniz ve bitkin düştüyseniz bu durumdan dolayı da çalışmak istemeye bilirsiniz. Bu nedenden dolayı biraz ara verip kafanızı boşaltıp sakin kafayla tekrar dönebilirsiniz.
İşte sizlere elimden geldiğince ve dilim döndüğünce kendi uyguladığım yöntemlerle beraber 7 maddede ders çalışma isteğini arttırmayı sunmuş oldum. Umarım faydasını görürsünüz.
Mükemmel bir anlatım. Kendi yazınız değil mi? :)
YanıtlaSilteşekkür ederim evet hocam kendi yazım:)
YanıtlaSil