Kitap okumak kimilerine eziyet gibi gelirken kimi insanlar için ise kendilerine
oluşturdukları ve vazgeçemedikleri dünyaları gibi gelmekte. Ülkemizde malesef ki kitap okuma alışkanlığı o kadar da ileri düzeyde değildir. Boş zamanlarımızda ya uyuyoruz ya da gerek bilgisayar gerekse mobil oyunlar ile boş vakitlerimizi verimsiz geçiriyoruz. Bu makalede sizlere elimden geldiğince okuma alışkanlığını etkileyen faktörler, kitap okuma alışkanlığını kazanırken neler yapılması gerek ve asıl ana başlık olan kitap okuma alışkanlığı nasıl kazanılır dilim ve kalemim yettiğince anlatmaya çalışacağım. Daha da fazla uzatıp sizleri bunaltmadan yavaştan anlatmaya başlayayım.
Kitap okuma alışkanlığını etkileyen faktörler.
Kitap okuma alışkanlığı veya kitap sevgisi insanda küçük yaşlarda başlamaktadır. Hal böyle olunca kitap okuma alışkanlığını etkileyen en büyük faktörlerin başında aile gelmektedir. Ailesinde kitap okuma alışkanlığı olmayan kişilerin çoğunluğunda kitap okuma alışkanlığıda olmamaktadır. Peki böyle bir durumda ne yapılabilir? Benim böyle bir durumda ailelere verebileceğim en iyi öneri çocukları susturmak için telefon veya tablet yerine ellerine boyama kitapları vermeleridir. Böylece çocukta bir kitap fobisi de oluşmamış olur ve küçük yaştan itibaren kitap merakıyla büyür. Unutmayın ki eğitim ilk önce okulda değil ailede başlar ve siz çocuklarınıza doğru bir eğitim veremezseniz bunun cezasını sadece siz değil ülkede çeker. Diğer etkileyen faktör ne derseniz ise çevredir diye cevap veririm. Çünkü; çocuk her şeyi algılayabilecek yaşa geldiğinde çevresini örnek alır. Çevresinde bulunan insanlarda kitap hobisi veya kitap sevgisi yoksa illaki bu durumdam etkilenecektir.
Kitap okuma alışkanlığı kazanırken nelere dikkat edilmesi gerekir.
1: Kitap okuma alışkanlığını eğer küçük yaşta kazanamamış bir bireyseniz ilerleyen yaşlarda bu alışkanlığı kazanmanız biraz zor olacaktır. Ancak unutmayın ki imkansız bir durum değildir. Kitap okuma alışkanlığı kazanırken yapmanız gereken en önemli şey kimseye kulak asmamaktır. Bunu söylüyorum çünkü bende kitap okuma alışkanlığını geç kazanan bir bireyim ve insanların sürekli bu kadar okuyosun boynun ağrımıyormu? Bu yaştan sonra kitap okuyup filozof mu olacaksın? Bu kadar kitap okuyan bir yere geldi ya sende gelirsin gibi saçma ve cahil zekasıyla söylenen sözlere kulağınızı kapatmanız ve umursamamanız gerek. Unutmayın arkadaşlar milletin ağzı çuval değil ki büzüp bağlayasınız her kafadan böyle sorular gelecektir. Aslında en çok kendi yakın çevrenizden duyacaksınız bunları o yüzden bunlara kendinizi hazırlayın ve hiç umursamadan bildiğinizi yapmaya devam edin.
2: Bir diğer husu ise asla uzanarak kitap okumayın. Neden böyle diyorum filmlerde dizilerde görüyoruz yatakta uzanıp kitap okuyanları ve bana göre bu yanlış bir davranıştır. Uzanıp kitap okursanız beyniniz sizi uyarır be uykunuzun gelmesine sebep olur. Şimdi bazı arkadaşlar e zaten uyumak için okuyoruz diyecekler ama beyin için yatak = uyku demektir. Yani insan yatağa girdiğinde beyin zaten uyumak için kendini hazırlar bunun için kitap okuyup entellektüel görünmeye gerek yoktur.
3: Kitap okuma alışkanlığını yeni kazanan kişilerin dikkat etmesi gereken bir husuta çevre tavsiyeleridir. Çevrenizden birinin size öve öve bitiremediği bir kitabı siz beğenmeye bilirsiniz. Bundan dolayı yeni başladıysanız daha çok sizin tarzınızı sizin ilginizi çeken kitaplara yönelmeyi ihmal etmeyin.
KİTAP OKUMA ALIŞKANLIĞI NASIL KAZANILIR?
Bu bölümü aslında sizlere kendi uyguladığım teknikler ile maddeler halinde anlatmak istiyorum.
1: Kitap okuma alışkanlığı kazanırken ilk olarak yapmanız gereken çok kalın kitaplardan başlamamaktır. Demek istediğin alışma sürecinde sizi yormayacak orta kalınlıkta yani 200-250 sayfa olan kitaplarla başlamanızdır.
2: Sizi sürükleyecek tarzları bulmalısınız. Mesela polisiye seviyorsanız bir polisiye romanıyla başlayım veya aksiyon seviyorsanız bur aksiyon romanıyla başlayın, sevmediğiniz aşk kitabını alıpta okumaya başlamayın çünkü size sıkıcı gelecektir ve sonunda olmuyor sevmiyorum deyip vazgeçebilirsiniz.
3: Kendinize bir kütüphane kartı edinin. Devlet kütüphanelerinin birinden kendinize bir kütüphane kartı alabilirsiniz ve bu sayede birçok kitabı inceleme tarzınızı bulma fırsatı bulursunuz.
4: Mümkün oldukça yanınızda kitap bulundurmaya özen gösterin. Ben okuma alışkanlığını kazanmaya çalışken yanımda kitap bulundurup boş bulunduğumda hemen okurdum. Yanınızda küçük cep kitaplarıda bulundurabilirsiniz hem ince oluşu hem kısa olması nedeniyle sizi teşvik eder.
5: Kitap okurken kendinize hedefler belirleyin. Örneklendirecek olursam yeni başladığınız bir kitaptan birinci gün 30 sayfa okuyun ikinci gün bu sayıyı 60 sayfaya çıkartın. Bu size yeni başladığınız için ağır gelirse bu arttırmayı 4 günde birde yapabilirsiniz. Mesela birinci gün 30 sayfa hedefinizi 4 gün boyunca okuyun ve dördüncü gün sayfa sayınızı 60 yapın böylece bu sizi zorlamamış olur. Tabi bunu yaparken iradelide olmalısınız mesela hedefiniz 60 sayfa okumak ve siz 40 sayfa okuyup yeter bukadar yoruldum derseniz bu durum sürekli kendini tekrar eder ve ilerleme sağlayamazsınız.
6: Sizlere vereceğim son maddem ise asla vazgeçmemenizdir. Bu gün bu makaleyi okumak için buraya geldiysen kendine hedef belirlemişsin demektir ve unutma ki koşmak için önce yürümek gerekir.
İşte bukadardı elimden geldiğince kendimde tecrübe ettiklerimi sizlere aktarmaya çalıştım. Gönül ister ki her insan okuma düşkünü olsun bunun için ise en büyük çaba aileye düşmekte bilinçli ailenin bilinçli çocuklar yetiştirdiğini unutmamam gerekir.
Çok güzel bir yazı olmuş, emeğinize sağlık:))) Okuma alışkanlığını küçük yaşta kazanmak çok önemli ve gerçekten içinde kitap sevgisi olması gerekiyor insanın, yoksa ne yaparsanız yapın olmuyor. Yazdığınız yöntemler çok doğru, karşıdaki insanın içinde gerçekten istemesi gerekiyor. Ben yakın çevremden birisine okuma alışkanlığı kazandırmak için çok uğraştım ama ne yaptıysam olmadı, çünkü hiçbir şekilde sevmiyor. Bana göre kitapsız yaşanmaz ama herkes benim gibi düşünmüyor ne yazık ki. Ülkemizde okuma oranı yazdığınız gibi çok düşük, umarım bu durum değişir ilerleyen zamanlarda:)
YanıtlaSilKitap okuma oranının yükselmesi bir nevi yeni neslin eğitimine de bağlı hocam. İnşallah ilerleyen nesiller kitap okuma sevgisini kazanmış olur :) değerli yorumunuz için teşekkür ederim hocam :)
Sil