SINAVA AZ KALAN SÜREDE NELER YAPILMALI?

0
SINAVA AZ KALAN SÜREDE NELER YAPILMALI? 
Ben dahil birçok arkadaşım sınavlara hazırlanmaktadır. Bu sınavlar nedir? diye sorarsanız, KPSS (Kamu Personeli Seçme Sınavı),TYT (Temel Yeterlilik Testi) ve AYT (Alan Yeterlilik Testi) gibi ÖSYM (Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi) tarafından düzenlenen sınavlardır diyebilirim. bu makalede ise sizlere sınavlara az kalan sürede neler yapılmalı? Sınava son hafta kala nasıl bir yol izlenmeli? Uyku düzeni sınava göre nasıl ayarlanır? gibi sorulara cevap getirmeye çalışacağım. Lafı fazla da uzatıp sizleri sıkmadan uyku düzeni sınava göre nasıl ayarlanır? Sorusuyla madde madde yazarak başlayayım.

Uyku düzeni sınava göre nasıl ayarlanır?

Uyku düzeni kişi için oldukça önemlidir. Hele ki sınav öğrencisi için kesinlikle dikkat edilmesi gereken bir husustur. ÖSYM sınavları genel itibari ile 10.15 saatinde yapılmaktadır ve sınav adayları sınav günü doğal olarak erken kalkmaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken husus sınava 1 ay kala uyku düzeninizi oturtmuş olmalısınız ve her gün sabah 7.00 da uyanmaya gayret göstermelisiniz. Aksi takdirde sınav zamanı geç uyanma durumundan dolayı sınav yerinize geç kalabilirsiniz veya uyku düzeniniz olmadığı için sınav esnasında dikkat dağınıklığı yaşayabilirsiniz. Böyle bir durumda bütün emekleriniz çöp olabilir. 
 

Sınava son hafta kala nasıl bir yol izlenmeli?

Sınava son hafta kala heyecan yaşayabilirsiniz bu gayet normaldir. Ancak heyecan dozunuz olması gerektiğinden fazla ise bir uzmana başvurmanızı da önerebilirim. Sınava kalan son haftalarınızı sakin geçirmenizi öneririm. Sakinlikten kastım konularınız tam ve eksiksiz ise tekrar tekrar dönüp konu çalışmamanızdır. Sınava kalan son haftada kitap okuyup kendinizi motive etmelisiniz ve bilgilerinize güvenmelisiniz. Eğer konularınız tam değilse veya hiç başlamamışsanız artık son hafta konu yetiştirme derdine de düşmeyiniz çünkü; imkansızı başarmak gibi bir hedefte sadece kendinizi yorarsınız. Ben sınava kalan son haftalarımı genellikle kitap okuyarak ve heyecanımı sakinleştirerek geçirirdim. Ayrıca sınava kalan son 3 günde soru çözmeyi ve tekrar yapmayı da bırakırdım. Birde imanlı biriyseniz ibadetlerinizi yapabilirsiniz ben böylede ruhen huzur bulmaktaydım. 

SINAVA AZ KALAN SÜREDE NELER YAPILMALI? 

Bu soruyu sizlere maddeler halinde anlatmak istiyorum. Buradaki maddelerin bazılarını kedimde uyguluyorum ve faydasının olduğuna inanıyorum. Ancak Maddelere başlamadan şunu belirtmeliyim ki eğer hakkını vererek çalıştıysanız korkmanızı veya heyecan yapmanızı gerektirecek bir durum yoktur. Sadece bilgilerinize ve eğer imanlıysanız Allaha Güvenmeniz yeterli olacaktır.

1: KENDİ RUTİNLERİNİZİ BOZMAYIN.
Sınava kalan son aylarda kendi uyguladığınız rutinlerinin dışına çıkmamaya özen gösterin. Bu rutinlerden kastım soru çözüm tarzınızın hep aynı kalması ve sırf başka yerde gördüğümünüz çözüm tarzınızı uygulamaya çalışmamanızdır. Uyguladığınız durumda sınav anındaki heyecan ile sizde karışıklık yaratabilir ve kendi çözüm taktiğinizle başka çözüm taktiği birbirine karışıp karmaşa yaratabilir. 

2: BEYNİNİZİ CANLI TUTUN:
Sınava az kalan sürelerde beyninizi canlı tutmanız çok önemlidir. Beyninizi yormayacak derecede az da olsa soru çözümleri yapmaya devam etmeniz faydalı olacaktır. Özellikle sınava son bir hafta kala çok sevdiğiniz diziler, filmler ve sosyal medyanızdan vazgeçmek zorundasınız. Sınavın son haftasında olduğunuzu unutmamalısınız ve sadece bir hafta daha çok sevdiğiniz şeylerden uzak durmak zorundasınız. 

3: SINAVA HAZIR HALE GELİN:
Sınava hazır hale gelmeniz için bol deneme çözmelisiniz. Bu sayede sınav esnasında zorlanmasınız ve deneme çözerek sınava bir nevi alışkanlık kazanmış olursunuz. Ayrıca hatalı sorularınızı da tespit ederek son ayda o hatalarınızı kapatabilirsiniz. 

4: ZİHNİNİZİ VE VÜCUDUNUZU DİNLENDİRİN:
Son zamanlarda yapılan en büyük yanlışlardan biride deliler gibi çalışmaktır. Ama vücudunda dinlenmesi gerektiği unutulmamalıdır. Bu süreçte özellikle sabahlayarak çalışmaktan kaçınmanızı tavsiye ederim.

5: YEME İÇME ALIŞKANLIKLARINIZA DİKKAT EDİN:
Unutulmamalı ki başarıyı ve konsantrasyonu arttırmak için beslenme düzenine dikkat edilmelidir. Bu süreçte yapılan en büyük hata şekerli ve çikolatalı besinler hafızayı kuvvetlendirir deyip ders çalışma esnasında bolca tüketmektir. Bu tür besinler kan şekerini hızla düşürür ve acıkmaya neden olur. Bunların yerine kuru meyve yemenizi tavsiye edebilirim. Özellikle deniz ürünleri, badem, ceviz gibi ürünleri tüketmelisiniz ve bunların yanında sıvı alımına da dikkat etmelisiniz. 

6: ÇIKMIŞ SORULARI ÇÖZÜN:
Çıkmış soruları çözmek sınav hakkında kafanızda daha net bilgilerin oluşmasını sağlar. Bu nedenle sınav öncesinde elinizden geldiğince çıkmış soruları çözmeye gayret gösterin. Çözemediğiniz soruların ise cevaplarını bulup kontrol etmeyi unutmamalısınız.

7: SON HAFTANIZI DOĞRU GEÇİRMELİSİNİZ:
Sınavdan sonra herhangi bir pişmanlık veya keşke dememek için son haftanızı iyi geçirmelisiniz ve motivasyonunuzu yüksek tutmalısınız. Unutmayın ki zafere giden yollar çiçeklerle kaplı değildir. Yaşadığınız zorluğun sefasını er ya da geç süreceğinizin bilincinde olmalısınız.

Unutmayın ki her başarının arkasında sabır vardır. Sizler sınav anına kadar çalışıp sabrettiyseniz başarıyı da yakalayacaksınız.   

HZ. MEVLANA' nın da dediği gibi; 
"Sabret ki her şey istediğin gibi olsun, 

 Sabret ki her şey gönlünce olsun."

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kabul Et !) #days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Devamını Oku
Accept !