Bed-i Besmele Uygulaması Nedir?
Osmanlı döneminde Sıpyan mekteplerine veya halk mekteplerine başlama yaşı olan "4 yaş, 4 ay, 4 gün" ü geçen çocuklara yönelik düzenlenen okula başlama töreni diyebiliriz. Bu törende okula başlayacak çocuklar güzel giyindirilir, şekerler dağıtılır. Ayrıca "Amin Alayı" da denilen mu törenlere padişahın çocukları da katılırdı.
Bed-i besmeleyi sizlere açıkladıktan sonra bu muazzam uygulama üzerinde biraz konuşmak istiyorum. Bu uygulama aslında bir nevi çocukları okula ısındırma uygulaması gibi görünse de çocukların öğrenme çağlarının 4 yaşında başladığını bilmekteyiz. Kendi çocuklarınızda veya yeğenlerinizde hatta çevrenizdeki diğer 4 yaşındaki çocuklarda illaki denk gelmişsinizdir. 4 yaşına gelen çocuk sürekli neden?, Ne diye böyle?, Bu neden oldu? gibi meraklı sorular sormaya başlar. İşte Osmanlı tam bu zamanda "BED-İ BESMELE" yani "AMİN ALAYI" yaparak çocukları okula ısındırır ve eğitim hayatlarına ilk dokunuşu yaparlar. Bu zamanda yani 4 yaş, 4 ay, 4 gün de çocuklara Osmanlıda Kur'an öğretilirdi ve çocuk 5 yaşına geldiğinde hafız olurdu. Bunun nedenini az çok anladığınızı düşünüyorum. Boş bir belleğe ilk yüklemenin neler olduğunun farkına varmış olmalıyız. Osmanlıdaki bilim adamlarının ve alimlerin nasıl zeki olduklarını artık anlamış olduk.
Günümüzde Bed-i Besmele Uygulaması Var Mı?
Günümüzde o kadar çok rastlanmasa da bazı bölgelerde hala bed-i besmele uygulaması görmek mümkündür. Ancak benim tavsiyem eğer çocuğunuz var ise veya çocuğunuz yoksa yeğenlerinize, küçük kuzenlerinize Bed-i Besmele uygulamasını uygulamanızdır. Bu sistem ne kadar eski görünse de bir o kadar etkilidir. Bed-i Besmele uygulamasını yaptığınızdan sonra sizde farkını kendiniz göreceksiniz ve o çocukların 9-10 yaşlarına geldiğinde zekalarına hayranlıkla bakabileceksiniz.
Geleceğimiz olan çocuklara susması için telefon, tablet uzatmak yerine ellerine kitap tutuşturmanız ve ilgisini eğitime çekmeniz sağlığı açısından da önem arz etmektedir. Bu konuda insanın neslini örnek alması gerektiğini düşünmekteyim. Robot, düşüncesiz ve duygusuz nesiller yetiştirmek yerine ecdadının uygulaması olan bed-i besmele ile bilinçli, eğitime yatkın ve düşünceli bir nesil yetiştirilebileceğini unutmayınız.
Sözlerime ulu önder Mustafa Kemal ATATÜRK' ün eğitim ile ilgili bir sözüyle son vermek istiyorum.
"Eğitim, kültür ve bilgi aydınlığa açılan
en geniş penceredir. "
Mustafa Kemal ATATÜRK