OKUL SEÇİMİ YAPARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

0

 

OKUL SEÇİMİ YAPARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Hepinize merhaba çok değerli Karma Bilgim okuyucuları. Bu makalemde sizlere okul seçimi yaparken dikkat edilmesi gerekenler konusunda yardımcı olmaya çalışacağım. Her şeyden önce okul seçimi yaparken öğrencinin başarısı ve yeteneği en ön planda olmalıdır. Çoğu aile çocuğunu yeni bir okula yazdırırken araştırma yapmamakta hatta yeni okul seçimini çocuklarına bırakma gibi büyük bir yanlış yaparlar. Halbuki ilk okuldan veya orta okuldan yeni mezun olmuş bir kişinin kendi başına okul seçimi yapması çok zor olacaktır ve bunun sonucunda gideceği okulda iyi bir eğitim alamayabilir veya yeteneği dışında yapmış olacağı seçimden ve
dersler sıkılıp okul hayatını sürdüremeye bilecektir. Daha çok doğu bölgemizde yaşanan ailelerin okuma düzeyinin düşüklüğü sonucu çocukları için yapılan seçimlerin de yanlışlığını arttırmaktadır. (Ailelerimiz baştacıdır. Bu cümlemde kesinlikle onları küçük görmediğimi belirtmek isterim.)
 Çocuklarımızın iyi bir eğitim alması için her şeyden önce onun yeteneğini bilmemiz gerekmektedir. Yeteneğini bildiğimiz çocuklarımız için okul seçimi yapmak daha kolay olacaktır. Mesela resme yeteneği olan bir kardeşimi Güzel Sanatlar Lisesi'ne göndermek yerine Anadolu veya Meslek Lisesine gitmesi tamamen bir hata olacaktır. İlk yıllarda bu hatayı öğrenci fark etmese bile ilerleyen süre zarfı içerisinde çok açık bir şekilde fark edecektir. Yani burada demek istediğim eğer çocuğunuz resme yetenekliyse Güzel Sanatlar Lisesi'ne, kültür derslerine ilgisi yoğunlukta ise Anadolu lisesine ve herhangi bir mesleğe ilgi duyuyorsa o mesleğin kendi bölümüne dair araştırmalar yapmanız sizin ve çocuğunuzun hayatı için iyi olacaktır. Buraya kadar hep ilk okuldan liseye geçişi anlattık peki liseden üniversiteye geçişlerde nasıl bir yok izlemeliyiz? Hemen bu konuya değinmeden önce ÖSYM'nin yapmış olduğu YGS (Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı) ve LYS (Lisans Yerleştirme Sınavı) gibi iki büyük faktörü kardeşlerimin göz önünde bulundurmasını şiddetle öneriyorum. Konumuza dönecek olursak öncelikle lisedeki kardeşlerimin bir hedeflerinin olması lazım çünkü; hedefi olmayan insanları okyanusta kaybolmuş gemilere benzetirim hep o nedenle bir hedefiniz olmalı ve o hedefin gerektirdikleri doğrultusunda ilerlemelisiniz. Eğer Psikoloji istiyorsanız o bölüm için hazırlanmalı ve üniversitede o bölümü ve onun dallarını tercih etme gibi şansa sahip olmanız gerekmektedir. Unutmayınız ki sevmediğiniz bir bölümü bitirme olasılığınız çok zordur. Hadi diyelim ki bölümü bitirirsiniz ama ileride yapacağınız işinizi asla sevmeyeceksiniz ve ciddi anlamda kötü bir durum olarak karşınıza çıkacak. O nedenle bölüm seçiminizi doğru yapmalı ve istediğiniz bölümün fakültesine girebilmeniz için onun istediği puanı almanız gerekmektedir. Makalemize son noktayı koymadan önce istediğiniz bölümü okumanın ve istediğiniz işi yapmanın verdiği mutluluğu hiç bir şeyin vermediğini belirtmek isterim.

Not: Sınav korkunuz var ise ve nasıl halletmeniz gerektiğinizi kara kara düşünüyorsanız Sınavlardan Korkmak Mı? adlı makalemize göz atabilirsiniz :)

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kabul Et !) #days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Devamını Oku
Accept !