İKNA YETENEĞİNİZİ GELİŞTİRECEK YÖNTEMLER

0

İKNA YETENEĞİNİZİ GELİŞTİRECEK YÖNTEMLER

Söz kоnusu başarı olduğunda, insanda olmаsı gеrеkеn en önеmli yеtеnеklеr araѕında sizce nе bu gibi özellikler yer almalıdır? Kararlılık? öngörü? Olumluluk? özgüven? cesaret? Yenilikçi уаklаşım? Açık fikirlilik? Esneklik? sonuç odaklılık? Böyle nitelikler mi? Evet evet, heрimiz biliуoruz ki bаşаrı için bunlar benzeri dаhа pek çok özelliğin gereklі bulunduğu rahatlıkla söуlenebilir. ancak başarıya ulaşmak іçіn kіşіnіn sаhіp оlması gereken en önemlі niteliklerden birinin, hatta bеlki de еn önemliѕinin ikna etme kabiliyеti olduğunu da biliyоruz. Daha dоğrusu, bilmemiz gеrеkіyor. sebebiyse ikna etme kabiliуeti dіğer nitеliklеrlе kıуaslandığında, insanın başarı merdivenlerini daha hızlı atlamasına olаnаk tanıyоr.

Bunun dışında ikna etme kаbiliуeti аkıllıcа kullаnıldığındа kişide olmaуan diğеr bütün yeteneklerіn nеrеdеysе tümünü de tеlafi еdеbіlіyor. Düşünѕеnizе, ikna еtmе kabіlіyetіnіz çоk уüksek ama başarı іçіn lüzumlu оlan dіğer niteliklerin hepѕіne sahiр değilsiniz. Kаrşınızdаki kişiyi başka bütün niteliklere sаhipmişsiniz gibi іkna еdеmеz miѕіnіz? Ne dеmеk iѕtediğimi anladınız, değil mi? Yаni iknа yeteneğі kіşіyі pek çok alanda başarıya ulaştıracak bіr niteliktir.

Mesela; başarılı olmuş insanlara bir bakın. Hatta gerçekte başarılı olmayı hak etmeyen fakat sahip oldukları müthiş ikna yetenekleri sayesinde girdikleri her ortamda bir adım öne çıkmayı bilen insanlara bir bakın, diyeyim. Sizin de çevrenizde böyle kişilikler yok mu? Etrafındaki herkesi ikna edebilen, iş hayatında da hususi hayatında da hep bu yeteneğini kullanan insanlar yok mu? olmadan bile başarılı siyasetçileri, liderleri, motivatörleri, meslek adamlarını, öğretmenleri, satıcıları, liderleri, kısacası sözcükleriyle karşısında tılsımlıymış gibi etkiler yaratmayı başaranları düşünebilirsiniz. Fikirlerini başkalarına kabul ettirme konusu için gerçekten başarılı olan ve karşısındaki bireyler üzerinde adeta hipnoz etkisi uyandıran bu kişilere bakarak, ikna kabiliyetinin ne kadar önemli olduğunu pekala anlayabilirsiniz. Yani sizde pek olmadığını düşünseniz bile, ikna yeteneği tam olarak geliştirmeniz gerekenler arasında!

Sonuçta; kim söyledikleriyle karşısındakileri etkilemek, fikirlerini kabul ettirmek ya da saygı görmek istemez ki? Şu demek oluyor ki herkes gibi siz de savunduğunuz bir düşüncenin karşınızdaki kişi tarafından kabul görmesini istersiniz, değil mi? İlk olarak sizinle aynı görüşte olmayan lakin icra ettiğiniz mantıklı açıklamalar ve kullandığınız ikna taktikleriyle sonunda kendi tarafınıza çekmeyi başardığınız kişilerin sayısında gözle görülmekte bir artış yaşanmasını istemez misiniz? Ne bileyim, bir türlü ortaklaşa noktada buluşamadığınız yöneticinize fikrinizi kabul ettirmek, ailenizi arzuladığınız işi kurma mevzusu için ikna etmek, müşterinize götürdüğünüz anlaşmayı imzalatmak, ürününüzü daha çok aşırı alıcıya satmak, kısacası ikna gücünüzle onları etkilemek istemez misiniz? Elbette, istersiniz. O durumda derhal şimdi ikna kabiliyetinizi inanılmaz şekilde geliştirmenizi sağlayacak önerilere kulak vermelisiniz, derim.



İKNA YETENEĞİNİZİ GELİŞTİRMENİZİ SAĞLAYACAK 5 ÖNERİ!


1-HİTAP ETMEYİ BİLİN!


Evet, ikna kabiliyetinizi geliştirmek istiyorsanız öncelikli olarak kime nasıl hitap edeceğinizi iyi bilmelisiniz. Doğrusu karşınızdaki kişinin karakteristik özelliklerini düşünerek, kelimelerinizi ona göre seçmeli, onun nasıl yaklaşımlardan daha çok etkileneceğini az çok kestire bilmelisiniz. Tabii bu aşamada karşınızdaki ferdin tanımış olduğunuz biri olması işinize gelecektir. Neticede; bu şekilde onun öne sürdüğünüz düşünceye karşı nasıl tepkiler vereceğini tahmin eder ve adımlarınızı tahminlerinize göre atarsınız.

Fakat bu demek değil ki yeni tanıştığınız birini ikna edemezsiniz! Uygun taktikleri kullanarak yeni tanıştığınız insanoğlunu da ikna edebilirsiniz. Birkaç ufak soruyla karşınızdaki ferdin karakteri hakkında fikir edinebilir, beden dilini bilinçli bir halde gözlemleyerek onu daha iyi bir yol kullanarak ikna edeceğinizin sonucuna verebilirsiniz. İşte bu nedenlerden dolayı, kime nasıl hitap edeceğiniz mevzusunda hata yapmamalısınız.



2-YÜZ YÜZE GÖRÜŞÜN VE BEDEN DİLİNİZİ İYİ KULLANIN!


İkna yeteneği yüksek bir kişi haline gelmek için kulak vermeniz gereken bir öteki teklif de bu! Yani birine bir şey satmak, yada fikrinizi kabul ettirmek istiyorsanız günümüzün aşırı modern o teknolojik cihazları yerine yüz yüze konuşmayı denemelisiniz. Zira ikna etmede yüz yüze görüşmenin ne kadar ciddi olduğunu, yapılan pek çok aşırı araştırmada da kanıtlanan bir olgudur. Kaldı ki bu gerçeği görmeniz için öyle araştırmalara falan bakmanıza gerek yok. Şimdiye kadar edindiğiniz deneyimlerden de yüz yüze görüşmelerden her zaman daha iyi sonuçlar alınacağını anlamışsınızdır. Dolayısıyla, birini ikna etmek istiyorsanız her zaman yüz yüze görüşmeyi tercih etmelisiniz.

Hem yüz yüze görüştüğünüzde beden dilini de lehinize kullanabilirsiniz. Beden dili derken, hem sizinkinden hem de karşınızdaki kişininkinden bahsettiğimi bilmelisiniz. Sonuçta; kullandığınız kelimelerin yanı sıra hal ve hareketlerinizin, jest ve mimiklerinizin ve bunlar gibi daha çok sayıda küçük hareketinizin kuvvetli iletişim için ne kadar mühim olduğunu biliyorsunuz. Yani beden dilinizi doğru kullanarak karşınızdaki kişi üstünde arzuladığınız etkiyi daha basit bir şekilde yaratabilirsiniz. Bununla birlikte kendinizin beraberinde karşınızdaki insanın gövde dilini gözlemleyerek de ikna ediciliğinizi arttırabilirsiniz. Diyelim ki; karşınızdaki şahıs saatine bakmaya, yönünü öteki yöne çevirmeye ve bunlar benzeri benzer hareketler yapmaya başlıyor. İşte o nokta; karşınızdaki bireyin konuşmadan sıkılmaya başladığını anlamalı ve onun dikkatini yine size çekmeye çalışmalısınız. İsterseniz; aşağıdaki yazıdan beden dili kullanımıyla ilgili daha ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.



3-LAFI DOLANDIRMAYIN AÇIKLAYICI CÜMLELER KURUN

Diğer bir deyişle; karşınızdaki kişiye aptalmış gibi davranmayın. sebebi ise hiç kimse lafın dolandırılmasından hoşlanmaz. Konuya kısa bir giriş yaptıktan sonra karşı taraftan aldığınız sinyallere göre anlatmak arzuladığınız noktaya gelin. Bunun için dolambaçlı değil açık ve net cümleleri tercih edin. Zira konuyu uzatmanız ve ifade etmek istediğiniz şeyin tarihçesinden başlamanız, karşı taraf üzerinde olumlu tesir yaratmayacaktır.

Tam aksine, karşı tarafın zihninde “ne anlatmak istiyor bu, konuya bir türlü giremedi, kafamı karıştırmaya çalışıyor, sadede gelse de gitsem” bu gibi düşünceler oluşmasına katkı sağlayacaktır. fakat siz bunu istemiyorsunuz, değil mi? Sonuçta; uzun ve karmaşık cümleler kullanarak karşı tarafı sıkmak yerine kendinize güvenerek zamanı geldiğinde konuya girmeli, ikna sürecini karşılıklı düşünce alışverişi yaparak devam ettirmelisiniz. Unutmayın, seminer falan vermiyorsunuz. Yapmaya çalıştığınız şey karşı tarafı ikna etmek!


4-SAMİMİ OLUN AMA ÖLÇÜYE DİKKAT EDİN

İkna etme kabiliyetinizi yükseltmek için dikkate almanız gereken öneriler arasında samimi olmak da mevcut. sebebi ise samimiyet fakat ölçülü olarak uygulanan samimiyet her zaman her konu ile ilgili olumlu tesir uyandırmaktadır. Hele de bizim yurdumuzda! Sonuçta; Türk milletinin ne kadar sıcakkanlı bulunduğu hemen hemen tüm dünyanın farkında olduğu bir gerçek. işte bu nedenle, karşınızdaki kişiyi etkilemek için içten olmaya dikkat etmelisiniz. Tabii, bu demek değil ki karşınızdaki kişiyle laubalice iletişim kurun.

Elbette bunu yapmayacaksınız. ikna etmek dilediğiniz insana karşı içten davranacak ama işin dozunu da kaçırmayacaksınız. Kaldı ki, samimiyetinizi karşınızdaki insana göre ayarlamanız gerektiğini de bilmelisiniz. Hem ne demişler, nabza göre şerbet, öyle değil mi? olmadan olumlu tesir yaratayım derken yanlış anlaşılır ve belki de daha konuya bile girmeden karşı taraftan kırmızı kartı yersiniz.


5-ZAMANINIZI İYİ DEĞERLENDİRİN!

çünkü ikna etme sürecinde bir tek kendi zamanınızı değil aynı zamanda karşı tarafın zamanını da harcıyorsunuz. işte bu nedenle; süre yönetimi hakkında başarılı olmalısınız. Yani karşı tarafı etkileyebilmek için ona satmak istediğiniz ürünü, hizmeti yahut fikri, artık her neyse onu kısa yollardan pazarlamaya çalışmalısınız. öteki bir deyişle; ikna etmek dilediğiniz insanın zamanına karşı saygılı davranmalı, onu daha çok etkileyebilmek adına lafı dallandırıp budaklandırmamalısınız.

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)

#buttons=(Kabul Et !) #days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Devamını Oku
Accept !