Üniversiteye Yeni Başlayacaklara 17 Tavsiye

Cengizhan
6

Üniversiteye Yeni Başlayacaklara 17 Tavsiye 

Evet, genç arkadaşlarım hayatınızın en güzel dönemleri geldi çattı lisede iyi kötü arkadaşlıklar edindiniz güzel zamanlar geçirip anılar biriktirdiniz…

Gel gelelim az önce belirttiğim gibi hayatınızın en dolu dolu en güzel yıllarını ve en çok aklınızda kalacak anıların birikeceği artık büyüdüğünüzü hissettiğiniz bir birey olarak kendi ayaklarınız üzerinde duracağınız zamanlar geldi çattı üniversiteler açılıyor yeni başlayacak arkadaşlarımız gelin sizlere bu güzel yılların iyi ve çetrefilli zamanlarından ufak taktikler verelim.


1) Üniversiteye ilk gün gidecek başka şehirde geçecek veyahut bulunduğunuz şehirde okuyacaksınız içinizde şu kaygı olacaktır “yeni şehir yeni insanlar ailemden ve yaşadığım yerden sevdiklerimden uzakta ne yapacağım” böyle düşünmeniz gayet normal ama şunu unutmayın sizin gibi o üniversiteye başlamış binlerce sizin gibi düşünen kişiler sınıfınızda ve yurtlarınızda sizin gibi bu sene başlayacak ve bu kaygıyı taşıyan birçok kişi olacak onun için sakinleyin ve herkesin sizin gibi olacağını unutmayın.

Üniversiteye Yeni Başlayacaklara 17 Tavsiye


    2)  Dersin hocası sınıfa girdiğinde lisedeki gibi ayağa kalkmazsınız tabi saygıdan ötürü kalkmak başka bir şey demek istediğimi anladınız siz yada zil çalmasını beklemeyin çünkü üniversitede zil kavramı bulunmuyor.
Üniversiteye Yeni Başlayacaklara 17 Tavsiye

      3) Üniversite bir birey olmak artık bir söz sahibi olacağınız yaşlar diye belirtmiştik giriş cümlelerimizde artık bir birey olduğunuz için sorumluluklarınız olacak derslerinizi yoklamalarınızı siz takip edecek devamsızlıkların hesabını siz yapacak para harcamaları mali açıdan kendi ayaklarınız üzerinde duracak sizler olacaksınız bütçenizi siz yöneteceksiniz.
Üniversiteye Yeni Başlayacaklara 17 Tavsiye

4) Lisede veyahut daha önceki okul hayatınız gibi zil olmayacak saatleri ve girişleri takip edip geç kalmayın yoksa dersin hocası ters birine denk gelebilir not almanın önemli olduğu derse giremeyebilirsiniz ders bitiş ve molaları her dersin hocası kendi ve sizin ortak kararına sunar veyahut istediği an dersi bitirir.

Üniversiteye Yeni Başlayacaklara 17 Tavsiye

5) Not almanın değeri ve önemi demeye başlarsam eğer anlat anlat bitiremem çünkü üniversitede not paradan daha değerli desek yeridir sınav zamanı notlar can yoldaşınız kahveler uykunuz kaçsın diye kankanız olacak not alın bol bol alabildiğiniz kadar kendinizce notlar alın ki benden tavsiye not arayan değil not için aranan olursunuz.

Üniversiteye Yeni Başlayacaklara 17 Tavsiye

6) Eğer ders kredinize uygun ise üstten ders alın bu dersler her biri sizin için önemli ve veremediğiniz her ders üniversiteyi bitirene kadar yakanızı bırakmaz benim tavsiyem kredinize uygunsa sizde kendinize güveniyorsanız üstten ders alın diğer dönemler rahat ettiğinizi siz kendiniz göreceksiniz ama önceliğiniz o dönemin dersleri unutmayın.

Üniversiteye Yeni Başlayacaklara 17 Tavsiye

7)  Üst sınıflardaki arkadaşlarınızdan muhabbet kurun onlardan sizin dönemin ve derslerin hocası hakkında bilgiler edinin hatta size bu arkadaşlarımız notları çıkacak yerleri bile dile getirebilir.

Üniversiteye Yeni Başlayacaklara 17 Tavsiye

8)  Üniversitede para bir öğrenci için çok önemli zaten kredi yurtlar kurumun yani KYK nın vereceği burs yada krediyi alacaksınız bu yetmeye bilir öğrenciler için verilen burslara başvurular yapın asla çekinmeyin çünkü bu bursları verenlerde tıpkı sizin gibi zamanında onlarda başkalarından burs alıyordu yani ek bir gelir sizi rahatlatacaktır.

Üniversiteye Yeni Başlayacaklara 17 Tavsiye

9)    Evet, üniversitede ekonomi demişken üniversite kendi içinde bir şehir gibi düşünebiliriz okulunuz sizlere kendi ayakları üstünde durmak isteyenlere iş imkânları açacaktır eğer para kazanmak ve okumak istiyorsanız bunlara başvurun okul kütüphanesi ve yemekhanesi ve birçok yerinde görev alabilir okul bunu sizin derslerinize göre ayarlayıp sizi derslerden geri koymayacak part time adı verilen işlerde çalıştıracaktır bu olmaz ise kampüste birçok kafelerde çalışabilirsiniz.

Üniversiteye Yeni Başlayacaklara 17 Tavsiye
10) Üniversite yemekhanelerinde yemek yemenizi tavsiye ederim bütçe dostudur ve güzel yemeler çıkar yani 3 bilemedin 5 TL ye pilav salata çorba tatlı et vs. yiyebilirsiniz o günün menüsünde ne varsa tabi.

Üniversiteye Yeni Başlayacaklara 17 Tavsiye

11) Üniversite etkinliklerine katılın gezilere turlara veyahut tiyatro spor gibi okul takımı gibi yurt takımı gibi branşlarda görev alın bunlar sizi normal okuyan öğrencilerden hem bir adım önde tutacak hem de bu dolu üniversite hayatınıza renk katacaksınız örneğin ben okurken yurt futbol takımında arkadaşım üniversiteler arası futbol müsabakalarında yemek hakkı daha fazla ücretsiz birçok etkinlik ve harcaması için gittiği şehirde biraz harçlık alıyordu diye hatırlıyorum eğer böyle bir şey mevcut ise kaçırmayın derim.

Üniversiteye Yeni Başlayacaklara 17 Tavsiye

12)  Sahte dostlar çok olacaktır bu arkadaşlar size sene başında yeni başladığınız için yakınlık gösterecek not zamanına kadar sadece selamlaşıp sınav zamanı not için peşinizden koşacaktır arkadaş seçimine dikkat edin tabi bunun yanı sıra üniversite boyu arkadaşlıklarınız hatta üniversite bittikten sonra bile dostluğunuz devam edecek arkadaşlar edineceksiniz buda ayrı güzel bir şey tabii.

Üniversiteye Yeni Başlayacaklara 17 Tavsiye

13)     Artık üniversitelisiniz ve sizin için geçerli her şeyde indirimleri kullanın zaten bunlar hakkınız kampüste ve dışarda üniversite öğrencilerine hele de kampüslerde çok fazla indirim ve güzel imkânlarla karşılaşırsanız kaçırmayın örneğin üniversitenizin spor salonunu okulunuz yönetiyor ise üyeliğiniz aylık çok ucuz bir miktar yada bedava olacaktır biz üniversitede okurken hep üniversite havuzunda yüzmelere katılırdık küçük miktarda ücret dahilinde.

Üniversiteye Yeni Başlayacaklara 17 Tavsiye

14) Ders hocalarınız kendilerinin istediği materyalleri temin etmenizi isteyecektir ve sizi yönlendireceği yerler olacaktır yani sayın hocalarımızın istediği materyalleri tabii temin edin ama bütçenize uygun yerlerden ya başka yerden yada internetten sipariş edin ama istenile materyal sadece denilen yerde mevcut ise el mecbur temin edin.

Üniversiteye Yeni Başlayacaklara 17 Tavsiye

15)  Üniversite kütüphanelerinde ders çalışmanızı kesinlikle tavsiye ederim bu kadar güzel sesiz ve temiz bir ortamda ders çalışmak gibisi olamaz hatta bilgisayar ve internetleri genelde çok iyi olurlar dersleriniz sınavlarınız bittikten sonra buralarda kimsenin dersine ve hakkına müdahil olmayacak şekilde dizi izleyebilir internette zaman geçirebilirsiniz.

Üniversiteye Yeni Başlayacaklara 17 Tavsiye

16)  Üniversitenin sizin bağlanmanız için tahsis edilmiş WİFİSİ ne bağlanın bir defa bağlanmanız yeterli olacaktır kampüsün hemen hemen her yerinde çekmese de belli başlı yerlerde örneğin kütüphane ve yemekhanesinde çekecektir boşuna mobil verinizi harcamayın.

Üniversiteye Yeni Başlayacaklara 17 Tavsiye

17)     Son taktik ve bence en önemlisi hayatınızın en güzel yıllarınız gençlik zamanların tadını sonuna kadar çıkarın yarın bir gün iş hayatına atıldığınızda keşke demeyin iyilikten yana olun unutmayın iyilikten zarar gelmez güzel yıllarınızın tadına varın konserler tuttuğunuz takımın taraftarları ile maç izlemeler arkadaş ortamlarınız ve daha niceleri kendinize iyi bakın.

Üniversiteye Yeni Başlayacaklara 17 Tavsiye

Başka bir yazımızda görüşmek dileği ile sizin de üniversitede unutamadığınız anılar varsa lütfen yorumlarda buluşalım esen kalın.

Yorum Gönder

6Yorumlar
  1. Üniversite hayatı öğrencilere büyük bir hayat tecrübesi kazandırıyor. Yeni ortam bazılarının bocalamasına sebep olacaktır mutlaka, tavsiyeler bu anlamda yol gösterici olmuş. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim hocam. Faydalı oluyorsa ne mutlu bana.

      Sil
  2. Ben ilkokulda bile şehir ve okul değiştirdiğim için üniversite bu açıdan etkilemedi. Yine de alışma dönemi oluyor haliyle. :)
    Güzel açıklamalar, herkese faydalı olacak. Ders çalışmayı son güne bırakmasınlar, bir de tutumlu olsunlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ekstra bilgileriniz için teşekkür ederim hocam :)

      Sil
  3. Ama artık o kadar yemek vermiyorlardır gariplerime. Ben üniversiteyi İstanbul'da okudum çok keyifliydi. Şimdi büyük oğlum İstanbul'da. Ama günün şartlarında cidden ayrı şehirde okumak da okutmak da çok zorlaştı. Gençler hakettikleri keyifli ve iyi eğitimi alamıyorlar malesef.

    YanıtlaSil
Yorum Gönder

#buttons=(Kabul Et !) #days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Devamını Oku
Accept !