Yurt Dışı İPhone'lar İçin Yolun Sonu Göründü - İmei Uzatma Dönemi Bitti!

4

Yurt Dışı İPhone'lar İçin Yolun Sonu Göründü - İmei Uzatma Dönemi Bitti! 

Yurt dışı İPhone'lar için artık yolun sonu güründü. Hatırlarsınız ki yurt dışı telefonlarda 120 gün olan İMEİ kullanım süresi sonrasında Pasaport kaydı yapılması gerekiyordu.

Hatta bazı telefoncular süre uzatmaları yaparak yurt dışı telefonların kullanım sürelerini uzatabiliyordu. Ancak ülkemizde son dönemde yaşanan yurt dışı İPhone satışlarında büyük bir patlama olması sonucunda bu İPhone süresi uzatma durumu da patlamış oldu. BTK'nın da kullanım süresi uzatma süresini E-Devlet üzerinden kaldırmasıyla büyük bir kargaşa da ortaya çıkmış oldu. Bu kargaşa ise akla; İPhone'ler artık kullanılamayacak mı?, Yurt dışı İPhone telefonlar kapatılacak mı?, Yurt dışı İPhone kullanmak pişmanlık mı?, İPhone telefonlara İMEİ uzatma yolları nelerdir? gibi soruları getirdi ve aramalarda da zirve oldu diyebiliriz. 

İMEİ Kayıtsız İPhone'leri Nasıl Kullanıyoruz?

Hatırlarsınız ki daha önceleri yurt dışı telefonlarda 120 gün kayıtsız kullanma hakkımız oluyordu. Bazı telefonlarda ise çift hat olması halinde 120 + 120 gün toplam 240 gün kayıtsız kullanabiliyorduk. Bu durum hala geçerli ve değişen tek şey artık süresi İMEİ süresi dolan İPhone'ler için süre uzatma yapılamayacak. Peki süre uzatma yapılamayacak ise neler yapmalıyız tekrar İPhone kullanmaya nasıl devam etmeliyiz? Bu sorunun üç farklı cevabı var aslında bunlardan ilki;

  • Yasal olan pasaport kaydı yaptırarak kullanmak
  • Yıl başına kadar geçerli süre ile kullanıp İMEİ yenilenmesini beklemek
  • Geçici İMEİ kaydı yaptırmak ( Bu işlemin şu anda mümkün olması beklenemez ancak ilerleyen süreçte neler gelişecek bilemeyiz.)
Yukarıda yurt dışı İPhone hakkında detaylı bilgi verdiğimize göre yazımızın asıl konusu geçici İMEİ kaydından da bahsedeyim. Pandemi döneminde ülkemize ziyaret için gelen turistler yasaklar yüzünden ülkelerine dönememişti ve bunun sonucunda telefonlarının İMEİ'leri kapanmaya başlamıştı. Devlet ise bu mağduriyeti önlemek için kısa sürelik İMEİ uzatma imkanı sunmuştu. Fakat ülkemizde oldukça büyük bir kitlenin yurt dışı İPhone kullanım sayısı da bunun sonucu olarak arttı ve bu ticaret olarak kullanılmaya başlandı. Bazı telefoncular yurt dışı İPhone'lerin sürelerini 150 - 200 TL gibi bir ücret karşılığında 4 ay süre ile uzatmaya başladılar. Bu da vergi eksikliği ve yasal olarak uygun olmayan bir durumu ortaya çıkardı. 

İPhone 14

Diğer akıllara gelen bir soru ise "Sosyal medyada veya telefoncu da İMEİ süresinin 4 Ay veya 1 Yıl süre uzatma gördüm, nasıl oluyor?" 

Böyle bir şeyin doğrudan mümkün olmayacağını sizlere kesinlikle söyleyebilirim. Peki bunu telefoncular nasıl yapıyor? Sizden 1 yıllık ücretin parasını peşin alıyorlar ve 2 ayda bir devamlı olarak İMEİ başvurusunda bulunuyorlar. Bir pasaport için İMEİ kaydında da belli bir sınır bulunmadığı için şartları karşılayan bir kişinin pasaportu üzerinde çok sayıda İPhone İMEİ kaydı yapılabiliyor. 

14 Eylül 2022 tarihi itibariyle bu işlem BTK tarafından kullanım süresi uzatma sayfası E-Devlet üzerinden kaldırıldı ve yukarıda da anlattığım gibi 120 günlük sürenizi kullanıp pasaport kaydınızı yaptırabilirsiniz ya da gününüz dolana kadar bekleyip izleyen süreçte nelerin değişeceğini beklemeniz gerekmektedir. 
İmei Uzatma Dönemi Bitti!

Pasaportsuz İPhone Kaydı Nasıl Yapılır?  

Bu konuda sizlere kısa bir şeyden bahsetmek istiyorum. Eğer Devletin verdiği 120 günlük süreyi kullandınız ve pasaportunuz yoksa ve telefonun tekrar aktif olması için yurt dışına çıkıp geri ülkeye girme imkanınız bulunmuyorsa 120 günlük sürenin dolmasını beklemelisiniz. Bu süre dolduktan sonra telefonunuzun İMEİ' si kendisini sıfırlar ve tekrardan aktif şekilde 120 gün daha kullanabilirsiniz. Eğer imkanlarınız yetmiyorsa ve Yurt dışı İPhone'nizden vazgeçemiyorsanız bu yöntemi uygulamanızı  tavsiye ediyorum. 

Yurt dışı İPhone telefonların son durumu ne olur tam bilemiyoruz. Ancak; elimden geldiği kadarıyla yardımcı bilgiler vermeye çalıştım ve ülkemizde çok aşırı yurt dışı İPhone kullananların da göz ardı edilmemesi gerekir. 
Etiketler

Yorum Gönder

4Yorumlar
  1. Desene artık çakma iphone kullanan olmayacak :) Sağlık olsun ben android kullanmaktan memnunum :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Durum onu gösteriyor ama yarın bir gün yurt dışı android de kullanılmayacak derlerse hiç şaşırmam :)

      Sil
  2. Iphone güncel fiyatlarına bakarsak, insanların kolay kolay vazgeçeceğini sanmıyorum:)

    YanıtlaSil
Yorum Gönder

#buttons=(Kabul Et !) #days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Devamını Oku
Accept !